UHasselt

Piepjonge bedrijfjes palmen de Molenpoort in

Het Hasseltse Molenpoortplein werd zaterdag omgetoverd tot UHasselt Startup Fair. 17 startups van de 2de bachelor Handelswetenschappen UHasselt, in totaal zo'n 100 studenten, hebbn er hun producten aangeboden. De belangstelling was enorm! Het was voor het eerst dat zoveel student-ondernemers tegelijkertijd hun innovaties lieten zien én proberen probeerden ze te verkopen. “Ondernemen in de echte wereld is dan ook de beste leerschool voor onze student-ondernemers” zeggen prof. dr. Pieter Vandekerkhof en Marc Beenders, coördinatoren van het Small Business Project.

Verwarmde schoenzolen die koude voeten de wereld uithelpen én ook nog eens draadloos oplaadbaar zijn, kousen tegen blauwe nagels, een spel dat kinderen gezonder laat leven en meer energie geeft of een toestel dat je een seintje geeft wanneer je een pakje in brievenbus hebt ontvangen. Het zijn enkele van de gloednieuwe producten die de UHasselt-studenten ontwikkelden in het kader van het Vlaio Small Business Project, dat jaarlijks de beste Vlaamse studenten-startup bekroont.

Limburgse Startup beurs

“Studenten moeten binnen dit project een eigen ondernemingsplan schrijven en een bedrijf opstarten. Zo leren ze heel gericht samenwerken, communiceren, creativiteit en hun eigen talenten ontwikkelen. Eigenschappen – soft skills - die erg belangrijk zijn om goed te kunnen ondernemen en ook een centrale rol spelen binnen onze opleiding Handelswetenschappen”, zegt prof. dr. Pieter Vandekerkhof. Al verschillende jaren werkt UHasselt mee aan dit project van Vlaio en die samenwerking breiden we nu uit met Stad Hasselt. “Zaterdag vond de grootste Startup Fair van Limburg plaats op het Molenpoortplein te Hasselt. De belangstelling overtrof de verwachtingen", vertelt Pieter Vandekerkhof.

Soft skills trainen in de praktijk
“Je startup presenteren aan echte potentiële klanten en ze overtuigen om je product te kopen zijn soft skills die dankzij deze Startup Fair echt centraal zullen staan. Tijdens deze beurs krijgen onze studenten dus echt de kans om hun opgedane kennis en vaardigheden in het echte leven toe te passen en hun product, waar ze zo hard aan hebben gewerkt, te verkopen. De ideale leerschool dus”, zegt Marc Beenders.

“Je eigen startup oprichten als student zorgt voor heel veel uitdagingen: in team functioneren, het ondernemen combineren met je studies en het zoeken naar geschikte partners om je product ook echt op de markt te krijgen. Er moet heel wat gebeuren op korte tijd”, zegt Daan Put, student Handelswetenschappen aan UHasselt en CEO van Prolux. “De begeleiding die we krijgen vanuit UHasselt helpt ons als team dan ook heel goed vooruit. We zijn fier om binnenkort Limburg te verdedigen op de nationale Vlajo Small Business Project finale en hopen UHasselt voor het 5de jaar op rij aan de overwinning te helpen.”

Ondernemend Hasselt
Ook de stad Hasselt is blij met deze allereerste Startup Fair in centrum Hasselt. Schepen van Economie stad Hasselt Rik Dehollogne: “Als ondernemende stad vinden we student-ondernemerschap erg belangrijk. Sinds 2017 stimuleert stad Hasselt samen met de Universiteit Hasselt en de hogescholen ondernemerschap bij studenten via het project Pitch Please. We ontvangen en steunen ook met veel plezier de Startup Fair van UHasselt die voor de eerste maal georganiseerd wordt in onze Hasseltse binnenstad. Door student-ondernemers hun projecten te laten tonen aan het grote publiek kunnen ze hun ondernemerschapstalenten verder ontwikkelen. We zijn ervan overtuigd dat dergelijke initiatieven zorgen voor een nieuwe generatie ambitieuze ondernemers die we ooit definitief mogen verwelkomen in onze stad.”