globachem LOVHJ

Pillekes voor planten: in 20 jaar naar wereldtop

Tweede kanshebber voor de onderscheiding van Limburgse Ondernemer van het Jaar, die donderdag wordt uitgereikt in de ambtswoning van gouverneur Lantmeeters, is het Truiense bedrijf Globachem. Zaakvoerders en eigenaars Els Paesmans en Koen Quaghebeur hebben een onvoorstelbaar traject afgelegd dat hen in een dikke 20 jaar tijd heeft gebracht van de schuldenberg op de keukentafel tot een lucratieve business met 288 miljoen omzet.

"Wat we doen? Wij maken medicijnen voor planten: biologisch als het kan, chemisch als het moet”, zeggen Els Paesmans en Koen Quaghebeur van Globachem uit Sint-Truiden. Het bedrijf dat in 2000 startte in de woonkamer van het koppel, voert nu gewasbeschermingsproducten uit naar 50 landen met 130 medewerkers en is de tweede kandidaat voor de titel van Limburgse Ondernemer van het Jaar.

De West-Vlaamse boerenzoon en de Limburgse boerendochter leerden elkaar kennen tijdens hun studies landbouwingenieur aan de KU Leuven. Het verhaal van hun ‘baby’ Globachem begint - zoals zo vaak - in de woonkamer van hun huis. Het zou nog tot 2012 duren vooraleer Globachem zijn intrek zou nemen in een nieuw bedrijfsgebouw in Brustem, toen met amper zeven personeelsleden.

Ondertussen is ook op die locatie al flink bijgebouwd en zijn de werken nog steeds volop in de gang voor de zoveelste extensie. In 2018 werd bijvoorbeeld het Greennovation Center, hun eigen centrum voor onderzoek en ontwikkeling, boven de doopvont gehouden. Een vergelijkbaar labo werd een jaar later ook in het Verenigd Koninkrijk opgericht. Het totale aantal medewerkers staat intussen op 130 mensen, waarvan de helft actief is in onderzoek en ontwikkeling (r&d).

Dat de prestaties van Globachem zijn opgevallen in de eerste analyse van Deloitte, is geen toeval. Het bedrijf werd eerder al op nationaal niveau gelauwerd, met prestigieuze prijzen, waaronder de Vlaamse prijs Exporter of the Year van Flanders Investment & Trade (FIT).

Mooi in het verhaal, is de doelstelling om de steeds maar toenemende wereldbevolking te voorzien van voedsel. "Wij willen iedereen op onze aardbol voorzien van duurzaam voedsel”, zeggen Els Paesmans en Koen Quaghebeur. “Binnen tien jaar moeten wij uitgegroeid zijn tot een innovatieve wereldspeler in de markt van gewasbescherming. We kiezen daarbij voor een gecombineerde aanpak van chemische en biologische middelen: biologisch als het kan, chemisch als het moet.”

Erkenningen

Al die moeite in onderzoek en ontwikkeling heeft Globachem de jongste jaren geen windeieren gelegd. Het bedrijf heeft ondertussen meer dan 2.000 erkenningen en 11 patenten op zak voor zelfontwikkelde of verbeterde producten. “Een erkenning verkrijgen - een toelating om te verkopen in een bepaald land - is een zeer ingewikkelde procedure. We hebben daar ondertussen zoveel kennis over in huis, dat we ons op dat vlak een specialist mogen noemen."

Globachem is bovendien een erg financieel gezond en rendabel bedrijf. “Dat geeft ons de gelegenheid om veel geld te stoppen in innovatie, in het eigen onderzoek en ontwikkeling. Dat soort investeringen zijn erg cruciaal voor ons bedrijf”, zeggen de Koen Quagebeur en Els Paesmans

De komende jaren wil het duo voortgaan op het ingeslagen pad. “We hebben nu veel aandacht besteed aan het ons omringen met een professioneel managementteam. Voor de komende jaren staat de professionalisering van onze raad van bestuur op de agenda. Op die manier willen we nog meer internationaal doorbreken, nog meer kracht in innovatie kunnen steken en nog duurzamere en groenere producten op de markt brengen.”