Prijsverlaging moet 'patat' bij Ford compenseren

"Dezer dagen" is de timing die Ford plakt op de officialisering van het sociaal plan voor de arbeiders van de Genkse fabriek. Dit, en nog een aantal andere factoren die de productie bij Ford Genk moeten normaliseren, heeft de autobouwer geïnspireerd om een commercieel charmeoffensief in te zetten voor de modellen die in Limburg worden gebouwd. Een aantal technische snufjes en een prijsverlaging moeten de verkoop van de Mondeo, S-Max en Galaxy tot einde 2014 aanzwengelen.

mondeo made in ValenciaIn een persmededeling noemt Ford enkele argumenten om de stabiliteit van de autoproductie in Genk te staven. Zo zitten de onderhandelingen over het sociaal plan bij de bedienden "in een eindfase" en wordt het goedgekeurde plan voor de arbeiders "dezer dagen" geofficialiseerd. Bovendien loopt de productie vlot sinds 18 maart, waardoor er normale leveringstermijnen gelden.

Dat alles heeft Ford doen besluiten om een commerciële inspanning te leveren, waardoor de verkoop van de uitlopende modellen die in Genk worden gebouwd, enigszins kan opgekrikt worden en de continuïteit in de bestellingen moet gehandhaafd blijven tot einde 2014. Dat is hoognodig, want enkele maanden geleden waren de bestellingen van de S-Max, Mondeo en Galaxy met maar liefst 76 procent gekelderd in Europa. Een serieuze klap, die het bedrijf maar moeilijk te boven zal komen.

De upgrade die nu wordt voorzien, bestaat onder meer uit de introductie van groenere technologie, waardoor de CO2-uitstoot en het verbruik lager zijn. Er wordt voor bepaalde modellen extra uitrusting cadeau gedaan (lederen zetels, gps,...) en de prijzen gaan naar beneden. Ook voor het personeel, dat nu al een grote Ford-korting kan genieten, wordt het interessanter om een Ford te kopen.