Punch, Essers of derde hond voor exportprijs?

De Leeuw van de Export, de belangrijkste onderscheiding voor exporterende bedrijven in ons land, komt dit jaar mogelijk naar Limburg. En dan hebben we het niet alleen over het slotgala, dat op 18 juni in Limburg plaatsvindt, maar ook over de prijs zelf. Want met de transportgroep H.Essers (Genk) en Punch Powertrain (Sint-Truiden) levert deze provincie 2 van de 3 genomineerden in de categorie 'grote en middelgrote ondernemingen'.

Punch Powertrain (foto) sleepte de nominatie in de wacht omdat het in 2012 voor 150 miljoen euro wist te exporteren naar 36 landen. Dit is meteen de volledige omzet van het Truiense bedrijf, waar versnellingsbakken worden ontworpen en geproduceerd. Er werken zo'n 500 mensen.

H.Essers is genomineerd omdat de logistieke groep vorig jaar maar liefst 84 procent van de 388 miljoen omzet in het buitenland realiseerde. De 3.390 medewerkers van H.Essers zijn voornamelijk in Europa actief, maar ook in de VS of Brazilië kan je het logo van de Genkse onderneming terugvinden.

De derde genomineerde is ADB uit Zaventem, dat producten maakt voor de vlotte signalisatie op luchthavens.