railport-eerste-trein-300×225-1

Railport Lanaken stuurt nu al eerste trein uit

Amper 2 maanden nadat het Autonoom Gemeentebedrijf Lanaken een overeenkomst tekende met Railport Lanaken voor de exploitatie van de multimodale Albertterminal, is de eerste trein vanuit dit vervoersplatform intussen al vertrokken. Een trein met 1200 ton hoogwaardig kwartszand vertrok hier vrijdagmorgen naar Roemenië. "We zijn blij dat alles zo vlot is verlopen," zegt Jurgen Gobyn van het gelijknamige vervoersberdrijf dat participeert in de Albertterminal. "In de voorbije weken werd er nog met man en macht gewerkt om een aantal belangrijke investeringen in ijltempo af te werken. Nu we alle veiligheidscontroles goed doorstaan hebben, kunnen we dit platform verder commercialiseren."

"Bij andere terminals wordt er eerst een overeenkomst gemaakt met een grote verlader die voor het nodige volume zorgt en dan wordt de terminal gebouwd. Bij ons is het net andersom gegaan,” vult mede-directeur Paul Cornelissen aan.

De Albertterminal is een rangeerplatform met een opslagkade van 21.500 m². Dit werd aangelegd nadat een verbinding van 6 km treinspoor tussen Lanaken en Maastricht recent terug werd geheractiveerd nadat ze 25 jaar geleden buiten dienst werd gesteld. Railport Lanaken zal gedurende 15 jaar verantwoordelijk zijn voor de commerciële en operationele exploitatie van deze Albertterminal, die milieuvriendelijk transport naar de rest van Europa vanuit Lanaken mogelijk maakt.