Rendement Limburgse fondsen stijgt hard in 2010

Rendement Limburgse fondsen stijgt hard in 2010: DSM +20% en MacIntosh +26% (en onze buren scoren nog beter)
Als u vorig jaar 1 januari 2010 aandelen had gekocht van de Limburgse beursgenoteerde bedrijven DSM (chemie) of detailhandelsonderneming MacIntosh dan had u veel meer rendement behaald dan op een spaarrekening. MacIntosh pluste met 26% en DSM met 20%. Daarmee overtreffen de beide fondsen heel sterk de AEX-graadmeter (+5%).
Dat blijkt uit gegevens die WijLimburg.nl heeft gehaald van beursmeter  Beursgorilla . Voor de andere Limburgse beursgenoteerde onderneming, Océ, hebben we het resultaat niet uitgerekend. Océ is van de beurs door de overname door Canon. 
Belgisch-Limburg doet het in een aantal gevallen overigens beter. Zowel met het aantal beursfondsen als het rendement van enkele beursbedrijven, zo blijkt uit het verhaal van onze zustersite madeinlimburg.be , zie hieronder:
Beleggers die begin 2010 aandelen van chipfabrikant Melexis uit Tessenderlo hebben gekocht, konden deze enkele dagen geleden verzilveren met een winst van 100%. Het aandeel van het bedrijf uit de groep van STVV-voorzitter Roland Duchatelet steeg in 12 maanden van 7 naar 14 euro. Daarmee is Melexis één van de sterkst presterende Belgische aandelen. De opleving van de internationale automarkt, waar Melexis de computerchips voor levert, is de belangrijkste reden voor de sterke prestatie.
Andere toppers van 2010 waren onder meer weefgetouwenproducent Picanol (+356%) en staaldraadproducent Bekaert (+145%). Ook Kinepolis, van origine een semi-Limburgse onderneming, deed het uitstekend met 75% winst.
Bij de floppers van afgelopen jaar valt vooral Dexia op (-39%). Ook het Alfacam van Exqi-baas Fehervari deed het slecht (-37%), samen met een handvol biotech-bedrijven die nog steeds wachten op de grote doorbraak van hun ontwikkelingen.
 

Bron: wijlimburg.nl. Overgenomen met toestemming.