roken-in-partytent-300×204-1

Schuifwand mag niet op rokersterras

Ruimtes naast horecazaken die ingericht worden om te roken, zoals terrassen of party-tenten, moeten permanent minstens één wand open hebben. De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft zopas alle burgemeesters een brief geschreven om hun horeca-uitbaters hierop te wijzen. Volgens de ambtenaren zijn er steeds meer rokersruimtes dichtgemaakt met een ritssluiting of schuifwand, waardoor ook daar het rookverbod van kracht is. Horeca Vlaanderen, Unizo en het NSZ reageren verbijsterd op de brief en vinden dat de horeca al hard genoeg getroffen is door het rookverbod. De regels nog strenger maken, is helemaal de doodsteek, klinkt het daar.

De FOD Volksgezondheid zegt dat de wet helemaal niet strenger is geworden. “We stellen alleen vast dat de verplichting om een open wand te hebben, steeds meer wordt omzeild. Dat is tegen de wet, en daarom vragen we de politie om hierop toe te zien.”

De horeca-uitbaters gaan weldra met de ambtenaren aan tafel om de interpretatie van de wet uit te klaren. Misschien dat ze nadien op het terras de vredespijp roken?