Slechte betalers gesel voor Limburgse bouw, aannemers hebben steeds meer orders

Aannemers worden steeds vaker geconfronteerd met slechte betalers. Daardoor komt hun financiering in het gedrang en raken ze zelf in moeilijkheden. Dat blijkt uit de Limburgse bouwradar. Toch blijken de orderboekjes van de aannemers beter gevuld.

Uit de resultaten van de bevraging bij de Limburgse aannemers blijkt dat de klanten hun betalingsgedrag vergeleken met vorig jaar nauwelijks hebben verbeterd. De meeste aannemers - meer dan 80 procent - vinden dat hun klanten de facturen minder, even traag of zelfs trager betalen.

Confederatie Bouw Limburg maakt zich grote zorgen over dat slechte betalingsgedrag. “Als klanten hun facturen te laat betalen, komt de financiering van de bedrijven onder druk te staan”, aldus gedelegeerd bestuurder Rik Mondelaers van Confederatie Bouw Limburg. “Dat kan een snelle heropleving van de sector in de weg staan net nu het iets beter lijkt te gaan.”

De bouwradar werd vorig jaar boven de doopvont gehouden door Confederatie Bouw Limburg en het financieel adviesbureau BDO en geniet de steun van het provinciebestuur en Voka-Limburg. De bouwradar peilt elk kwartaal naar het economische reilen en zeilen van de sector.

Uit de resultaten van de enquête blijkt een merkbaar herstel. Zo is het orderboekje van de meeste bouwbedrijven iets meer gevuld. Meer dan 80 procent van de bedrijven heeft orders voor meer dan drie maanden. Vooral de orderboekjes van middelgrote en grote bedrijven zijn goed gevuld. Er worden ook meer offertes gevraagd.

Volgens de maandelijkse conjunctuurbarometer van Voka-Limburg krijgt de Limburgse economie in het najaar een knik, maar de bedrijfsbouw en private woningbouw zullen waarschijnlijk de dans ontspringen.