bdb ruth janssens

Starters smeken om staatsgarantie

Nu al meer dan 600 Belgische start-ups en scale-ups vragen aan de overheid om een staatsgarantie te geven aan jonge, vaak technologische bedrijven die op de korte termijn zonder cash zouden zitten. Bij de initiatiefnemers zijn Davy Kestens (Cake) en Ruth Janssens (ex-Small Teaser). Ook Limburg Start Up (LSU) trekt mee aan de kar.

Dat bijna elk bedrijf zwaar geraakt wordt door de coronacrisis, is meer dan duidelijk. De overheid kwam al met een aantal maatregelen die voornamelijk kleine zelfstandigen helpen overleven, zoals de hinderpremie en de compensatiepremie. Maar dat is niet genoeg om het start-up ecosysteem overeind te houden, vinden een aantal ondernemers zoals Davy Kestens (Cake), Omar Mohout (Sirris) en Ruth Janssens (ex-Small Teaser, foto). Via de petitie Support Our Startups willen ze dat de overheid een inspanning doet om hun liquiditeit uit de gevarenzone te houden.

Concreet vragen de ondertekenaars aan de federale en regionale overheden om start-ups en scale-ups te ondersteunen met een staatsgarantie. Wanneer zij 25% van hun financiële noden ingevuld krijgen via privé-investeerders (die nu ook op de rem gaan staan...), zou de overheid een staatsgarantie voor leningen in de resterende 75% kunnen verlenen. Alle info is te vinden via deze link.