Nieuws Limburg Startschot voor bouw van nieuwe fabriek in Genk

Startschot voor bouw van nieuwe fabriek in Genk

Startschot voor bouw van nieuwe fabriek in Genk

Niemand minder dan de 2 Vlaamse excellenties Hilde Crevits en Zuhal Demir mochten vrijdag het startschot geven van de nieuwe fabriek die start-up Act&Sorb in Genk gaat bouwen. Het bedrijf heeft een oplossing bedacht om MDF-platen en ander houtafval te recycleren. Hiervoor wordt maar liefst 27 miljoen euro geïnvesteerd. Er zullen 40 mensen aan de slag kunnen.

Elk jaar wordt wereldwijd meer dan 70 miljoen ton nieuwe MDF geproduceerd voor vloeren, wanden, plafonds, meubelen en andere toepassingen. Tot op heden worden de reststromen verbrand of in een stortplaats gedumpt. Act&Sorb, een start-up (2016) van erg ervaren specialisten, heeft nu een technologie ontwikkeld waarmee het afval een nieuw leven krijgt als hoogwaardig, actief kool. Dit nieuwe product wordt onder meer gebruikt voor water- en luchtzuivering, in de geneeskunde of bij de productie van batterijen.

Het procédé wordt nu in de praktijk gebracht door een gloednieuwe fabriek te bouwen. Kostprijs: 27 miljoen euro. “Fantastisch hoe we vanuit onderzoek deze upcycling-technologie ontwikkelden voor een moeilijk recycleerbare residustroom”, zegt Kenny Vanreppelen, die op zijn naamkaartje mag schrijven: Industrieel Ingenieur Nucleaire Technologie, doctor in Milieuchemie, ondernemer, bedenker, oprichter en CEO van Act&Sorb. Het bedrijf kiest voor Genk door de nabijheid van het Albertkanaal, het wegennet en spoorverbindingen. Volgend jaar moet de productieplant volledig operationeel zijn.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.