Jean-Vranken-225×300-3

"Strijdvaardigheid doet ABVV toenemen"

Met zowat 90 procent van de stemmen van de sociale verkiezingen geteld, gaat de christelijke vakbond ACV lichtjes achteruit in Limburg. De groenen verliezen in de ondernemingsraden zo'n 2 procent, terwijl het ABVV ongeveer 1,5 procent groeit. Ook de liberale vakbond gaat heel licht vooruit. In de bedrijven waar een comité voor veiligheid en preventie moest geïnstalleerd worden, zijn de verschillen nog iets duidelijker. Daar winnen de socialisten 2,6 procent en moet het ACV het met 3,7 procent minder stellen. Toch blijft de christelijke vakbond in Limburg ongeveer dubbel zo groot dan de socialistische collega's.

De interpretatie van de cijfers is bij de 2 grootste vakbonden verschillend. Het ACV stelt dat zij vaak de eersten zijn om in kmo's een delegatie te installeren. "Als bij de volgende verkiezingen ook andere vakbonden meedoen, is het logisch dat we dan een beetje terrein moeten verliezen," aldus voorzitter Jean Vranken (foto). "We hebben in 25 tot 30 procent van de bedrijven nog altijd meer mandaten dan de 2 overige vakbonden samen. We zijn dus heel tevreden met dit resultaat. Een pluim voor onze kandidaten!"

Het ABVV wijt de toename aan de manier van actie voeren. "Door de crisis waardeert men meer de strijdvaardige stijl die historisch meer bij ons aanleunt," zegt Nicole Houbrechts. "Wij uiten iets feller dan onze collega's onze verontwaardiging, en dan merk je dat onze houding meer geapprecieerd wordt als gevoelige dossiers zoals de bankenbonussen in het nieuws komen." Houbrechts wijst vooral op de sterke socialistische resultaten in de metaalsector (PC 111) en de Social Profit. "Onder meer in het Trudoziekenhuis zijn we voor het eerst binnengeraakt," aldus Houbrechts.