TDL (Lummen) is gul voor duurzame logisitiek

Het gekende logistieke bedrijf TDL, met vestigingen in Houthalen en Lummen, heeft zo'n 2 miljoen euro geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen. Deze forse inspanning werd zopas beloond met een Lean & Green Award. Hiermee engageert het familiebedrijf, dat inmiddels 400 mensen tewerkstelt, zich tot een vermindering van 20 procent CO2-uitstoot in de komende 5 jaar.

Lean & Green AwardsDe Lean & Green Award is een prestigieuze aanmoediging voor bedrijven die de ambitie tonen om forse inspanningen voor het milieu te leveren. Slechts een handvol ondernemingen in onze provincie zijn hier tot dusver in geslaagd. TDL diende een plan van aanpak in om de doelstellingen te bereiken. Slagen ze hier niet in tegen 2015, wordt de Lean & Green Award opnieuw ingetrokken.

"We hebben in de eerste plaats zo'n 2.200 zonnepanelen op de daken van ons warehouse gelegd," vertelt kwaliteitsmanager Hélène Jacquilot, die het project heeft aangestuurd. "Daarnaast hebben we gëinvesteerd in mobiele rekken, waardoor de ruimte van de gangen wegvalt en er dus meer producten in iedere hal kunnen geplaatst worden. Het lagere koelbehoefte hierdoor is goed voor bijna 20% CO2-reductie."

TDL LogisticsTDL heeft bovendien nieuwe boordcomputers gekocht voor de 300 chauffeurs. Hiermee kunnen ze hun rijstijl bijsturen en zo minder verbruiken. "We hebben ook een coach aangeworven die de bestuurders in de cabine extra tips geeft," legt commercieel manager Kristof Van Lommel uit. "Bij de vernieuwing van ons wagenpark schakelen we trouwens systematisch over naar de (energiezuinige) Euro 5-voertuigen."

Tot slot heeft TDL ook de rittenschema's van de vrachtwagens grondig geoptimaliseerd. Alleen al voor de tak die voeding levert, werd er zo 1 miljoen kilometer per jaar uitgespaard. Voor de afdeling die bouwmaterialen bezorgt, zal dezelfde oefening worden gedaan. "We willen in dit alles een voorbeeldfunctie hebben," zegt logistiek manager Willy Sauwens. "Het is niet alleen een vereiste van sommige klanten, maar vooral een belangrijke positieve bijdrage aan een beter milieu. En als we hierdoor ook zelf nog kunnen besparen, is iedereen in feite winnaar."