Tegelmaker Mosa: nettowinst € 15,1 miljoen

De Maastrichtse tegelgigant Mosa heeft vorig jaar tegen de stroom in goed gepresteerd. Mosa blijft met € 15,1 mln na belastingen de beste renderende tegelproducent in Europa. Een kleine daling ten opzichte van 2009.

IETSJE MINDER
Mosa zette vorig jaar iets minder om, van € 108.070 naar € 105.272. Met name de Nederlandse omzet ging naar beneden, met acht miljoen euro naar € 73 mln. Die in het buitenland steeg, met ruim € 2,5 mln in de rest van Europa naar € 21,9 mln en daarbuiten met € 3 mln naar 10,8 mln.

PERSONEEL
De hogere buitenlandse omzet blijkt ook uit het aantal Mosa-werknemers in het buitenland gestationeerd. Dat steeg van 23 naar 28. Ook het gemiddeld totaal aantal werknemers is vorig jaar verhoogd, van 566 naar 594.

DESIGN
Mosa zet sinds de komst van directeur Arthur Thomaes sterk(er) in op design. Dat blijkt ook uit de 17 mensen die Mosa in de eigen design-afdeling heeft werken. Thomaes heeft ook de afgelopen jaren sterk ingezet op een beter contact met architecten. Mosa investeert ook jaarlijks meerdere miljoenen in machines.

HIERONDER EEN TOELICHTING VAN ARTHUR THOMAES, ALGEMEEN DIRECTEUR VAN MOSA OP DE JAARREKENING 2009:
In het licht van de moeilijke marktomstandigheden in de bouw in ons thuisland Nederland zijn de cijfers voor Mosa tevredenstellend. In Nederland heeft Mosa marktaandeel gewonnen, maar door marktkrimp is de omzet in Nederland in 2010 gedaald met 10%.  Door een versterkte focus op exportlanden is de omzet in export gestegen met 21%. De groei in export heeft de daling in Nederland voor een belangrijk deel weten te compenseren, zodat de totale omzet met 2,8% is gedaald. Het netto resultaat is licht gedaald tot 15,1 miljoen Euro. Met deze resultaten blijft Mosa nog steeds de toonaangevende en best renderende tegelproducent in Europa.
Design en Innovatie, C2C en Made in Holland blijven de belangrijkste drivers van Mosa.
In 2010 en 2011 investeert Mosa fors in uitbreiding van marktbewerking van exportlanden in West Europa, in productinnovatie en in de opzet van Mosa Systems. Mosa Systems levert ondermeer keramische gevelbekleding en buitenbestrating. In de eerste maanden van 2011 heeft Mosa alweer 5 internationale designprijzen gewonnen voor de nieuwe collectie Terra tones, en voor een de Mosa Shower Drain, waaronder Red Dot Awards en IF Awards.

GROEI
Voor 2011 en de jaren erna wordt een groei van de omzet in alle markten voorzien. Door extra investeringen in ondermeer export en Systems zal het netto resultaat naar verwachting weer toenemen vanaf 2012.

Bron: wijlimburg.nl. Overgenomen met toestemming.