Tenneco wil gedwongen ontslagen vermijden

Bij de producent van schokdempers Tenneco in Sint-Truiden zullen gedwongen ontslagen maximaal vermeden worden. Dat is gebleken in het kader van de onderhandelingen tussen vakbonden en directie. Zoals bekend worden in Sint-Truiden zo’n 250 jobs geschrapt. De onderhandelingen over een sociaal plan naderen hun eindstreep.

Vorig jaar kondigde de directie van Tenneco in Sint-Truiden aan dat er ruim 250 van de 1.250 banen moeten sneuvelen: 210 arbeiders en 40 bedienden. Dat was het gevolg van de verhuis van een deel van de productie naar Oost-Europa. De directie stak niet onder stoelen of banken dat de loonkosten daar ruim 70 procent lager zijn dan in Sint-Truiden. Bovendien werd ook Tenneco geconfronteerd met de daling van de Europese autoverkoop.

Kris Peeters Tenneco 3De directie maakte zich vorig jaar al sterk dat de herstructurering zonder gedwongen ontslagen zou kunnen worden uitgevoerd en daar ziet het nu ook naar uit. In de marge van de onderhandelingen kon gisteren vernomen worden dat gedwongen ontslagen maximaal vermeden zullen worden, onder meer door vrijwillig vertrek en het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag zoals het brugpensioen tegenwoordig heet. Er zou ook over werkzekerheid gepraat worden voor de mensen die blijven.

Staking
Een akkoord is er nog niet, maar naar verluidt verlopen de onderhandelingen over een sociaal plan in een goede sfeer. Dat was vorig jaar wel even anders. Eind november legden de werknemers van Tenneco op initiatief van het ACV het werk neer naar aanleiding van berichten in de Spaanse pers dat Tenneco op termijn van plan was om zijn vestigingen in Wes-Europa allemaal te sluiten. De directie in Sint-Truiden probeerde zijn personeel gerust te stellen maar dat mocht niet baten.