keymaco verkoop

Thys en Keijers springen op passerende trein

Het Limburgse bedrijf Keymaco, handelaar in bouw- en industriële machines, is overgenomen door sectorgenoot Marchandise. "We waren niet actief op zoek naar een overnemer, maar het was een mooie opportuniteit om deel te worden van een groter geheel", zegt mede-zaakvoerder Frank Keijers.

Keymaco werd opgericht in 1999 als verdeler van machines voor grondverzet. Frank Keijers en vennoot Eddy Thys bouwden het bedrijf verder uit tot een alom gekende speler in de verkoop van een breed gamma aan machines voor de bouw en industrie.

"De zaak verkopen was niet meteen het plan", vertelt Frank Keijers. "Dat was iets voor binnen een jaar of 5... Maar opeens kreeg ik een telefoontje van Ivan Marchandise, met de vraag om eens aan tafel te zitten. Als verdeler van het merk Manitou zocht hij geografische uitbreiding naar Limburg, Vlaams-Brabant en de Antwerpse Kempen. Door ons over te nemen konden ze meteen die ambitie invullen. De gesprekken verliepen heel vlot. Er was meteen een klik. En zo is de deal toch sneller beklonken dan we zelf hadden durven denken. De trein kwam voorbij, en het moment om erop te springen was daar... "

Marchandise, met hoofdzetel in het Luikse Engis (tussen Seraing en Hoei), is een grote verdeler van vooral hoogtewerkers. "Hun gamma is dan ook complementair aan dat van ons", aldus nog Frank Keijers. "Wij hebben machines voor onder de grond, zij gaan daarentegen de hoogte in."

De overname, die werd beklonken onder begeleiding van Deloitte, houdt ook enkele veranderingen in het management in. Eddy Thys blijft aan boord om de commerciële relaties met de bestaande klanten en de contacten met de huidige merken in het gamma te bestendigen. Frank Keijers kiest voor een rol die langzaam zal uitdoven. "Ik blijf ter beschikking van Marchandise, in de mate dat ze me nodig hebben", aldus Frank. "Wat ik daarna professioneel ga doen, ligt nog niet vast. Mijn vrouw (Maaike Vandenhove van Prêt à Gouter, die trouwens kans maakt op de titel van Sommelier of the Year) kan best een beetje hulp gebruiken in haar zaak. Ze zijn daar in Zolder kamers aan het bijbouwen, dus als er tijd vrijkomt, zal je me daar in werktenue kunnen aantreffen..."