Gutami_Afbeelding

Tijd om baas over je eigen energie te worden

De krantenartikels staan er vol van: stijgende elektriciteits- en gasprijzen. En ook de conclusie klinkt overal hetzelfde: niemand lijkt er aan te ontsnappen – zowel particulieren als ondernemers niet – en een prijsdaling lijkt er ook niet snel te komen. “Opnieuw een signaal van hoe belangrijk het is om baas over je eigen energie te zijn”, zegt Marina Doggen, ceo van Gutami Solar.

Alles wordt duurder in de maatschappij. De stijgende elektriciteits- en gasprijzen zijn daar slechts één voorbeeld van, maar wel een voorbeeld met grote impact. Rekeningen nemen dit jaar in veelvouden toe en voorlopig ziet het er niet naar uit dat de regering structurele oplossingen biedt. Ook de btw-verlaging van 21 naar 6 procent voor elektriciteit en gas – als die er komt – is geen fundamentele oplossing.

“Nu vergelijken we de energieprijzen met de cijfers van 2020 en spreken we van een verdubbeling. Maar kijk je naar 2015 dan is dat veelvoud nog veel hoger. Zolang we de omslag naar duurzame energie niet maken, zullen die prijsstijgingen er blijven komen.”

Van ‘huurder’ naar eigenaar

The time is now

, klinkt het. Om te investeren in duurzame energie. “De meerprijs die je vandaag op je energiefactuur betaalt, kan beter besteed worden aan energie die je zelf opwekt. Vergelijk het met huren: de maandelijkse huurprijs geef je ook af aan een ander. Het is tijd om baas te worden over je eigen energie.”

Interessante premies

Ook de huidige premies maken de investering in onder meer zonnepanelen en batterijsystemen interessant. “Met de verhoogde investeringsaftrek geniet je als bedrijf tot eind 2022 niet van 13,5, maar van 25% voordeel. Vanaf volgend jaar zal dat voordeel jaarlijks slinken.”

Voor laadpalen zijn er de komende jaren eveneens interessante premies. Vandaag bedraagt de belastingvermindering 45% – tot 1.500 euro per laadpaal – wanneer je investeert in een intelligente laadpaal en deze aansluit op groene stroom. Begin 2023 daalt deze vermindering naar 30% en in 2024 naar 15%.

Slimme investering

Warmtepompen is nog zo’n hot item om te implementeren voor de verwarming van een woning. “Daar zetten we via dochterbedrijf Berrentec op in. Stap voor stap moeten we de cirkel van groene energie rondmaken”, aldus Marina.

“Daarbij komt ook dat de leningen laag blijven staan. Met KBC hebben we een partnership, zodat mensen er een goedkope groene lening kunnen aangaan, zonder klant te zijn bij de bank. Zo wordt je slimme investering nog slimmer.”

Gutami Solar Projects is dé Vlaamse expert in zonnepanelen.