StephenOdell-300×199-2

Toekomstcontract Ford Genk nu officieel

Drie Vlaamse ministers en de top van Ford Europa hebben de handtekeningen geplaatst die de toekomst van Ford Genk en de testbaan in Lommel moeten veiligstellen. Kris Peeters en de Limburgse ministers Ingrid Lieten en Jo Vandeurzen zaten aan tafel met Stephen Odell (Chairman & CEO), Stuart Rowley (CFO) en een hele reeks andere vice-presidents en directeurs. Zoals bekend gemaakt werd in het raamakkoord van 28 september, houdt de overeenkomst in grote lijnen in dat in ruil voor werkzekerheid tot 2020 er zowat 12% op de kosten zal bespaard worden. Ford belooft 3 nieuwe modellen aan de Genkse vestiging toe te wijzen. De werknemers stellen daar tegenover dat ze akkoord gaan met een uitstel van loonsverhoging ten bedrage van 2,5%.

"Op een moment dat er heel wat onrust heerst in de Belgische auto-industrie, is het engagement van Ford een teken van vertrouwen in onze werknemers, toeleveranciers en de Vlaamse regio", zei Stephen Odell, voorzitter en CEO van Ford of Europe (zie foto). Hij gaf ook toe dat de bereikte sociale vrede bij Ford Genk en de beloofde politieke steun tot deze beslissing hebben bijgedragen.

"Dat Ford hier in Genk uitdrukkelijk heeft gekozen voor een duurzame toekomst, verdient alle respect", zei minister-president Peeters. "Hoewel we het vertrek van GM uit België niet hebben kunnen voorkomen, bewijzen Ford en Volvo, samen met hun talrijke toeleveranciers, dat er een wind van verandering door de industrie waait. Wij als Vlaamse regering zullen dit blijven ondersteunen, op alle mogelijke manieren".