vandekerkhof huysman

UHasselt voedt kweekvijver van ondernemerschap

Starters zijn hot. Ook bij de UHasselt willen ze graag het ondernemerschap bij studenten stimuleren. “Ons project rond Small Business Project heeft bij de bachelorstudenten heel wat losgeweekt”, zegt docent Ondernemerschap en Ondernemen Pieter Vandekerkhof.

In kleine groepjes gaan de studenten aan de slag om een zelfgekozen Small Business Project (SBP) tot een goed einde te brengen. In totaal raakten negentien studentenbedrijven van de grond: een pop-upbakkerij, een uitlaatdienst voor honden, een helpende tablet voor dementerenden, voorwerpen van gerecycleerde gloeilampen en zelfs de app van de Uhasselt zelf. Twee daarvan schopten het zelfs tot de nationale finale van de verkiezing SBP van het Jaar. “Het is niet belangrijk of de studenten met hun projecten nu winst of verlies maken. Wel dat ze een ondernemersattitude aan de dag leggen, ook al flopt het project”, benadrukt Vandekerkhof.

Het project is niet het enige van de UHasselt om ondernemerschap bij studenten te promoten. Daarvoor zorgt Studentstartup, het samenwerkingsverband van UHasselt en PXL, dat door alle opleidingen heen loopt. "We stimuleren permanent de ontwikkeling van ondernemende vaardigheden bij onze studenten, onder meer door workshops, pitch-events, getuigenissen van ondernemers, brainstormsessies, enzovoort", zegt Els huysman, coördinator van StudentStartUp aan de UHasselt. “Wij helpen de studenten van a tot z en verwijzen hen door naar partners, coaches of incubatoren. En met succes, want de belangstelling is in stijgende lijn, en dat is goed nieuws voor iedereen."