Uitgever "Limburgse Zakenvrouwen" redt het niet

De rechtbank van koophandel in Leuven heeft zopas de groep Tuerlinckx uit Diest failliet verklaard. Zo'n 70 mensen verliezen hierdoor hun job. Tuerlinckx was ook erg actief in Limburg, onder meer als uitgever van de magazines Primeur, Imago en het blad Limburgse Zakenvrouwen (zie artikel).

Zakenvrouwen LimburgTuerlinckx is een familiebedrijf dat in 1930 opgericht werd, zo weet Belga News Agency. De laatste jaren ging het echter bergaf met de onderneming. Een omzetdaling, de economische crisis en het feit dat de banken geen kredieten meer willen geven, lagen naar verluidt aan de basis van de problemen.

"Tuerlinckx is in feite een lege doos," aldus de vakbonden aan Belga. "De gebouwen zijn eigendom van de familie Tuerlinckx, maar niet van de vennootschap. De banken zijn eigenaars van de grootste drukpersen en zullen deze wellicht zo snel mogelijk van de hand willen doen. Een doorstart zou er overigens zeer snel moeten komen om het klantenbestand te behouden."

Jan Tuerlinckx zou intussen in persoonlijke naam een aantal activiteiten van de failliete vennootschappen hebben overgenomen om een doorstart te maken met enkele publicaties.