vakbondsactie-300×204-1

Vakbond maakt feestje van staking

De socialistische vakbond ABVV heeft in Hasselt een vooral luchtige campagne gevoerd tegen het ontwerp van Interprofessioneel Akkoord. De militantenmeeting aan de gebouwen van SPE Luminus was een gezellig samenzijn, met gratis friet, drank en live muziek. Zowat 300 vakbondsvertegenwoordigers van het ABVV verzamelden om 10 uur aan de gebouwen van energieleverancier Luminus in Hasselt. Een beperkte delegatie onder leiding van provinciaal voorzitter Bart Henckaerts werd binnengelaten voor een onderhoud met de directie. "We hebben hen duidelijk gemaakt dat het vooral de stijgende energieprijzen zijn die het leven een stuk duurder maken," zei Henckaerts in zijn korte speech op het podium aan het station van Kiewit. "Energie is een basisbehoefte die niet dient om superwinsten te maken. Wij willen dat al die miljarden beter worden besteed, bijvoorbeeld aan maatregelen die de koopkracht verhogen. Daarom hebben we het ontwerp van Interprofessioneel Akkoord verworpen."

De toehoorders waren intussen vooral bezig met onderlinge verbroedering. Er werden blikjes Cristal en gratis friet uitgedeeld en een live band zorgde voor de ambiance. Een aantal actievoerders schoten bommetjes af en blokkeerden onder het toeziend oog van de politie, de drukke Kempische Steenweg in beide richtingen, dit tot ongenoegen van de toeterende passanten.

Elders in Hasselt voerde ABVV-Metaal actie aan de gebouwen van sectorfederatie Agoria. Ook daar bleef het redelijk rustig. In Limburg bleven wel veel gesyndiceerden thuis, waardoor bedrijven als Chiyoda, Marlux, Sappi en Ready Beton te weinig werkwilligen hadden om de productie op gang te houden.

Kortzichtig
Zowel Voka, Unizo als VKW Limburg hebben boos gereageerd op de stakingen en de hinder die de bedrijven er door ondervinden. "Terwijl de bedrijven streven naar een gezond en volwassen sociaal overleg, weet vooral het ABVV met haar profileringsdrang geen blijf. Het Dit soort kortzichtige acties dreigen de toekomstige welvaart van de regio op het spel te zetten," zegt Jos Stalmans van VKW Limburg.