Vakbondsacties kostten meer dan 600 jobs

Voka Limburg begint met een citaat van de vakbonden voor de staking van maandag: "De verwachting is dat Limburg plat ligt. We voelen dat de stakingsbereidheid erg groot is en dat de actie heel breed gedragen wordt." We hebben maandag echter iets totaal anders vastgesteld, aldus Voka Limburg: "75% van de bedrijven functioneerde normaal en uit een enquête van Het Belang van Limburg bleek dat 75% van alle Limburgers niet van plan was om mee te staken. Desalniettemin kostten de drie ‘actiedagen’ van de vakbonden onze Limburgse economie zo’n 31,5 miljoen euro. Dit betekent meer dan 600 jobs op een jaar, als je weet dat een gemiddelde werknemer minder dan 50.000 euro verdient."

johann leten 23Tak afgezaagd
"De vakbonden zagen de tak waar we met zijn allen op zitten, gewoon af," stelt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. "De ‘actiebereidheid’ was in tegenstelling tot wat de vakbondsbonzen verhoopten echt niet groot. 75% van onze bedrijven ondervond nagenoeg geen hinder, 75% van alle Limburgers was echt niet bereid om te staken. In Limburg werden vooral industriezones geblokkeerd. Of hoe je met zo weinig mogelijk mensen (vooral mensen in loondienst van de vakbond en ‘vrijgestelden’ die door de bedrijven betaald worden) zo veel mogelijk economische schade kunt aanrichten… En dan zijn de vakbonden zelfs verbaasd dat de mensen geïrriteerd worden. Een Poolse vrachtwagenchauffeur drukte het perfect uit ‘mijn job is mijn werk, als ik vandaag niet kan rijden heb ik geen geld’. De wanhoop bij de syndicaten moet wel echt groot groot zijn als uitgerekend de socialistische vakbondsmilitanten kaarsen gaan branden bij het Heilig Paterke," aldus nog Leten.

Politie meet met 2 maten en 2 gewichten!
"En wat het politieoptreden betreft. Daar stellen we ons grote vragen bij. In Lummen werden een aantal werkwilligen die via het jaagpad trachtten hun bedrijf te bereiken, getrakteerd op een proces verbaal. En dit terwijl vakbondsvrijgestelden ongestoord (en zelfs onder politiebegeleiding) de openbare weg mochten blokkeren, het verkeer belemmeren, wagens beschadigen en vuurtjes stoken zonder zelfs een GAS-boete te krijgen. Een gewone burger mag zelfs geen kreupelhout verbranden in zijn eigen tuintje. Hier wordt duidelijk met twee maten en twee gewichten gewogen! In Brussel werd het Voka-kantoor met allerlei vuiligheid besmeurd. Het wordt tijd dat de vakbond een rechtspersoonlijkheid krijgt."

"Maar gedane zaken nemen geen keer. We hopen echt dat de ellende nu voorbij is en dat we vanaf morgen terug kunnen bouwen aan onze toekomst. En problemen tussen (sociale) partners kan men beter aan de tafel uitpraten dan op straat uitvechten…"