Schermafbeelding 2024-05-07 om 14.00.33

Van Zon, Staf Cars of Vandersanden?

De Herman Dessersprijs, één van de meest prestigieuze onderscheidingen voor ondernemers in Limburg, zal voor de 30ste editie verhuizen naar Lommel, Bilzen of Pelt. De genomineerde kanshebbers zijn immers de CEO's van Horeca Van Zon, Vandersanden en Staf Cars.

Ze mogen het onder elkaar uitvechten: Johan Deburchgrave (Vandersanden), Marion Van Zon (Horeca Van Zon) en Paul Cremers (Staf Cars). Zij zijn de kanshebbers op de 30ste Ondernemersprijs Herman Dessers van Voka Limburg. Een voorstelling:


Johan Deburchgrave (Vandersanden)

Het is in 1925 dat Jaak Vandersanden een kleine steenbakkerij opent in Spouwen (Bilzen). Zijn zoon Constant bouwt het bedrijf na de Tweede Wereldoorlog uit tot een toonaangevend bedrijf in België, en dit zowel door overnames, capaciteitsvergroting als modernisering. Vandaag is de baksteenfabrikant het grootste familiebedrijf in de sector in Europa, met meer dan 800 medewerkers en een jaaromzet dat de 300 miljoen euro aantikt. 33 jaar lang stond Jean-Pierre Wuytack aan het hoofd van de familiale onderneming, tot hij in 2021 werd opgevolgd door Rudi Peeters. Sinds dit jaar is het aan Johan Deburchgrave om de voortrekkersrol van de organisatie op het vlak van innovatie en duurzaamheid verder te zetten.

Marion Van Zon (Horeca Van Zon)

Horecagroothandel Van Zon start in 1964. Opa Gradje en oma Nanda nemen het ondernemersrisico in het kolenhok achter hun woning in Hamont-Achel. Met de wagen serveren ze klanten haring, mosselen op zuur, cervela’s, vleeskroketten en frikandellen. In ’72 komen Pierre en Lizet aan het hoofd als tweede generatie. In 1998 stapt dochter Marion (3de generatie) in het bedrijf. In 2011 neemt ze ook officieel de rol als CEO op zich. De komende jaren bouwt ze op strategische wijze haar inkoopcenters -met meer dan 30.000 horeca-artikelen- verder uit, realiseert ze gerichte en succesvolle overnames en kiest ze voluit voor een duurzame bedrijfsvoering met duurzame producten. Op deze manier bewijst ze niet alleen haar sterke positie als one-stop-shop voor horecaprofessionals, maar geeft ze ook blijk van een toekomstgerichte visie voor haar familiale onderneming met 300 medewerkers.

Paul Cremers (Staf Cars)
11,5 miljoen kilometer. Dat is de afstand die de bussen van autocarbedrijf Staf Cars jaarlijks afleggen. Opgericht in 1952, in het noorden van de provincie, beschikt het Limburgse busbedrijf vandaag over een vloot van 120 bussen die bestuurd worden door meer dan 160 buschauffeurs. Op zijn 31ste – tien jaar later dan dat hij zelf gewild had – neemt Paul Cremers het bedrijf over van zijn vader. Hij maakt de zaak veelzijdiger. Zo stapt hij onder meer mee in het verhaal van de Duitse Flix-bussen en realiseert hij samen met CEO Pieter Thijs verschillende strategische overnames van reisorganisatoren – onder wie het Hasseltse Snowtravel. Staf Cars behoort tevens tot de familiale holding CapreaLeo die Cremers samen met zijn partner Annita Daniels beheert. Door te investeren in buitenlandse arbeidskrachten zorgt hij tegelijk voor een inclusieve werkvloer als voor een goede counteroplossing op het structurele personeelstekort. Cremers is er op deze manier in geslaagd om het busvervoer opnieuw hip en aantrekkelijk te maken voor de toekomst.

Jaarvergadering ‘Onder de Sterren’
“Onze drie kanshebbers op de Ondernemersprijs Herman Dessers zijn stuk voor stuk ambassadeurs voor het Limburgse ondernemerschap”, zegt Voka-voorzitter Joris Vrancken. “Zij zijn het levende bewijs van ondernemerschap dat kan groeien en bloeien in onze provincie. Ondernemen doe je namelijk in goede én in kwade dagen, dat weten onze genomineerden als geen ander. En hoewel er maar één de laureaat kan worden van onze Ondernemersprijs, verdienen ze alle drie deze erkenning voor hun bijdrage aan het Limburgse ondernemerslandschap.”

Wie de opvolger wordt van Luc Jeurissen (Trixxo), wordt bekendgemaakt op donderdag 6 juni tijdens de jaarvergadering “Onder de Sterren” van Voka Limburg: een groots netwerkevent in de Hasseltse Trixxo Arena.