"Vechtpartij hoort bij bedrijfscultuur"

Bizar verhaal in Ham: de vakbonden van Tessenderlo Chemie zijn er in staking gegaan nadat een werknemer werd ontslagen omdat hij zijn baas heeft geduwd bij een woordenwisseling. Het ABVV, waar de werknemer bij aangesloten is, vindt die straf veel te zwaar en verwijst naar gelijkaardige feiten die in het verleden ongestraft bleven.

"Wat die man gedaan heeft, is ongepast, maar als je ziet dat vechtpartijen en zelfs diefstal bij Tessenderlo Chemie in Ham vaak onbestraft zijn gebleven, is deze sanctie veel te zwaar," vindt Rob Urbain, provinciaal secretaris bij de Algemene Centrale van ABVV-Limburg. "Gezien de context van de situatie die jarenlang is scheefgegroeid, pleiten we voor verzachtende omstandigheden. Er heerst een bepaalde bedrijfscultuur die niet van de ene dag op de andere kan veranderd worden. Dat moet er geleidelijk uitgroeien. Je kunt niet eerst alles toelaten en de volgende dag iemand voor dezelfde feiten buitengooien. Het is bijvoorbeeld in het bedrijf de gewoonte dat bij wijze van begroeting de collega's met hun helm op elkaars hoofd tikken. Als dan opeens iemand vindt dat dit een aanval is, dan wordt er ineens een probleem van gemaakt."

De directie houdt echter voet bij stuk. "We hebben alle partijen bij dit voorval grondig gehoord en zijn consequent bij onze beslissingen. Zo'n gedrag tolereren wij niet, en het ontslag zal dus niet worden ingetrokken," aldus woordvoerder Kathleen Iwens.

Het is al de derde keer deze maand dat meningsverschillen tussen directie en vakbonden bij Tessenderlo Chemie Ham (TCH) escaleren. Ook het schrappen van voordelen in natura, zoals de gratis javel, de hoge werkdruk en de onveiligheid zijn bij de werknemers in het verkeerde keelgat geschoten.

TC Ham erkent wel dat er de afgelopen tijd extra inspanningen nodig waren van het personeel omdat de conjunctuur weer is aangetrokken en de productie werd opgedreven. "Maar daar zijn intussen extra mensen voor aangeworven," stelt het bedrijf.