Nieuws Limburg Virtuele realiteit klaar voor business in 5 sectoren

Virtuele realiteit klaar voor business in 5 sectoren

Virtuele realiteit klaar voor business in 5 sectoren

Virtual reality is naast een unieke beleving voor gamers, een heel interessant snufje voor economische toepassingen. Hogeschool PXL heeft een onderzoek uitgevoerd naar de haalbare mogelijkheden om via een speciale bril een levensecht beeld te krijgen van virutele situaties. Deze 5 sectoren werden interessant bevonden om een business-model rond uit te schrijven:

1. Zorgsector
Dankzij de virtuele bril kan een patiënt die een minder mobiele toekomst tegemoet gaat, stapsgewijs voorbereid worden op zijn toekomstige beperkingen. Een professional die zich met woningaanpassingen bezighoudt (aannemer, keukenleverancier,…), kan zich bijvoorbeeld als rolstoelgebruiker virtueel door een huis bewegen, om zo de noden van zijn klanten aan den lijve te ondervinden.

2. Preventie & onderhoud
Voor allerlei trainingen van veiligheidsdiensten kan een virtuele oefening grote voordelen opleveren. Een brandweerman, soldaat of politieman kan zonder zelf gevaar te lopen, een heel realistisch beeld krijgen van gevaarlijke situaties. Daarnaast kunnen ook vrachtwagenchauffeurs of onderhoudstechnici via virtual reality penibele situaties voorgeschoteld krijgen, waardoor ze leren om beter te anticiperen als er zich ‘in het echt’ gevaar voordoet.

3. Bouw
BIM is al een bouwmethode die een soort van virtual reality toepast. Professionals in het bouwproces kunnen via 3D-beelden zich een perfect beeld vormen van hoe een project er moet uitzien. Ook voor klanten biedt virtual reality een grote meerwaarde. Een keuken of badkamer kiezen? Dankzij de virtuele beelden loop je rond in het ontwerp van je keuze en kan je alle mogelijke aanpassingen doen vooraleer naar het echte werk over te stappen. Ook voor immobiliënmakelaars zijn er grote voordelen: ze kunnen klanten een virtuele rondleiding geven zonder telkens ter plaatse te moeten gaan om het project te tonen.

4. Toerisme
Niks is beter om reizen aan te prijzen dan virtual reality. Een reisbureau kan alle brochures en websites in de vuilbak kieperen als ze de potentiële klanten een realistisch beeld kunnen voorschotelen van de kamers, het strand, de buffetten en de omgeving die ze op reis mogen verwachten.

5. Onderwijs
Wie toepassingen van virtual reality voor onderwijsdoelstellingen kan maken, is ‘binnen’. Want voor de lessen aardrijkskunde of geschiedenis is er toch niets beter om het leven op een andere plaats of tijdstip levensecht te kunnen aanschouwen? Hoe kan je studenten in de verpleegkunde of ingenieurswetenschappen beter de praktijk tonen en situaties trainen dan via een virtuele bril? Maar ook voor de lerarenopleiding is virtual reality een interessant kanaal om leerlingen te observeren en het beroep aan te leren.

De Hogeschool merkt op dat ze heel wat expertise in huis heeft om bedrijven te helpen die toepassingen rond virtual reality willen opzetten. Doen!

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Zonhoven
Zonhoven

BNP stopt smak geld in Konings

BNP Paribas Fortis Private Equity, de investeringspoot van de Franse bank, heeft een minderheidsparticipatie genomen in de Zonhovense drankenproducent Konings.… Lees meer

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.