ziek-in-verlof-300×180

VKW woest op vakbond voor boycot arbeidsgeneesheer

De vakbond ACV raadt mensen die langdurig ziek zijn aan om een uitnodiging van de arbeidsgeneesheer in het kader van een re-integratieprocedure naar het werk te negeren. VKW Limburg kan er niet mee lachen.

De wetgeving rond re-integratie biedt de werkgevers sinds 1 januari 2018 de mogelijkheid om een re-integratietraject op te starten voor langdurige zieken van vóór 2016. Op die manier krijgt de werkgever (voor het eerst) zicht op de kansen tot re-integratie van zieke werknemers die soms al jarenlang afwezig zijn. Nu bijna iedere werkgever worstelt met de invulling van openstaande vacatures en een tekort aan medewerkers, willen zij via de procedure te weten komen of er geen langdurig zieke mensen kunnen terugkeren naar de werkvloer. Maar de vakbond wil dat boycotten.

"Een vakbond, die de mond vol heeft van sociale zekerheid, zou toch als eerste moeten begrijpen dat we zoveel mogelijk mensen (terug) aan het werk moeten krijgen om die sociale zekerheid overeind te houden", aldus Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg. "Het is niet meer dan logisch dat we al wie kàn werken, vragen bij te dragen aan die sociale zekerheid. Voor wie langdurig ziek is, is de vraag of een terugkeer naar werken kan, en zo ja, of dit nog mogelijk is bij de bestaande werkgever of niet. De doelstelling van een re-integratietraject is precies het creëren van die duidelijkheid, zowel voor de werknemer, als voor de werkgever."

VKW Limburg stelt dat niet door de beugel kan dat een vakbond zijn leden oproept om een wetgevend vastgestelde procedure te boycotten. “Als dat wel gebeurt is de enige oplossing werk te maken van een duidelijke sanctie voor de werknemer die niet ingaat op een uitnodiging tot een re-integratiegesprek”, stelt Ruben Lemmens.