peeters-bij-Ford-300×193

Vlaamse regering "schouder aan schouder" met personeel Ford

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft vrijdagnamiddag samen met zijn ministers Philippe Muyters, Ingrid Lieten en Jo Vandeurzen een bezoek gebracht aan de werknemers van Ford Genk. Aan de fabriekspoort in Genk garandeerde hij de maximale steun van de Vlaamse regering in de onderhandelingen met de Ford-directie. Ook een aantal burgemeesters (waaronder Alain Yzermans van Houthalen-Helchteren) en gedeputeerden kwamen de werknemers een hart onder de riem steken.

De Vlaamse ministers vergaderden eerst achter gesloten deuren met de vakbondsafgevaardigden. Daarna kwam Peeters aan pers en medewerkers van Ford Genk het relaas doen.

"We beloven iedereen dat we jullie maximale ondersteuning zullen bieden, zowel op juridisch als op andere vlakken," aldus Peeters. "We zullen bijvoorbeeld mee in debat gaan over de verwerving van de gronden en de herbestemming ervan, zodat hier opnieuw werkgelegenheid kan worden gecreëerd. Het beloven bikkelharde onderhandelingen met de top van Ford te worden, waarbij de Vlaamse regering schouder aan schouder met jullie zal staan. Jullie staan er niet alleen voor."

Daarna antwoordde de Vlaams minister-president op vragen van mensen die aan de poort waren verzameld. "Ik vind jullie verontwaardiging over het jobverlies zeer terecht. Het is bijzonder zuur te vernemen dat er in Valencia straks 1.100 aanwervingen zullen gebeuren op hetzelfde moment dat hier de poorten dicht gaan," zei Peeters nog. "Ik ga alles doen wat ik kan om te zorgen dat jullie de leningen, kosten voor schoolgaande kinderen en andere levensnoodzakelijke uitgaven kunnen blijven betalen. De overcapaciteit in Europa kan ik persoonlijk echter niet oplossen. We doen al het mogelijk om dit sociaal drama zo snel mogelijk draaglijk te maken."