Nieuws Limburg Voka – KvK Limburg als gids op weg naar professionalisering

Voka – KvK Limburg als gids op weg naar professionalisering

Voka – KvK Limburg als gids op weg naar professionalisering

The road to… governance. Dat is een weg die Voka – Kamer van Koophandel Limburg graag inzet voor eigenaars-ondernemers. Die weg is erop gericht om bedrijven te helpen met professionalisering. Aan de start geeft Voka – KvK Limburg een rugzakje mee via de gratis governance scan. Onderweg zijn er bevoorradingen met advies op maat en de finishlijn bereik je als standvastige onderneming.

Governance staat volgens de Code Buysse voor ‘een onderneming die op een goede en transparante manier wordt bestuurd, geleid en gecontroleerd’. Met het oog op een vlotte familiale overdracht of een potentiële verkoop met meerwaarde doe je er als bedrijf goed aan om die code ter harte te nemen. Al haalt iedere onderneming voordeel uit een professionele basis. Net daarom lanceert Voka – KvK Limburg de governance scan.

Governance scan als opstap

“Het gaat om een gratis scan die eigenaars-ondernemers vrijblijvend kunnen invullen. Er wordt onder meer gepeild naar groei, eigendom en management. Op basis van de antwoorden stellen onze adviseurs een rapport op maat van het bedrijf op. Daarbij leggen we prioriteiten op vlak van governance bloot. Op die manier trachten we voor elk bedrijf de prioriteiten op te lijsten die hen op weg kunnen helpen om verder te professionaliseren”, zegt Axelle Henrard, directeur eigenaars-ondernemers bij Voka – KvK Limburg.

Road to governance

Bedrijven zijn vrij om op basis van de vooropgestelde prioriteiten zelf aan de slag te gaan of om het brede netwerk en aanbod van Voka – KvK Limburg aan te spreken en zo de road to governance in te zetten. Zo zet de Limburgse werkgeversorganisatie steeds meer middelen in om eigenaars-ondernemers en familiebedrijven op de weg naar professionalisering te ondersteunen én te begeleiden.

“Denk bijvoorbeeld aan de oprichting van een raad van advies. Externe adviseurs zijn daarbij een kritisch klankbord en staan je met raad en daad bij. Hun niet-bindende advies kan een startschot zijn voor verdere professionalisering. Bovendien kan je de raad van advies zelf samenstellen, dankzij ons matchmakingplatform waar we meer dan 160 adviseurs hebben samengebracht. Zo kan je zelf kiezen welke expert of welke visie je meer of minder nodig hebt.”

 

Ook begeleiding rond een raad van bestuur of een aandeelhoudersovereenkomst zit in het aanbod en met het Family Business Center zet Voka – KvK Limburg volop in op familiale governance door zowel Nextgenners apart als verschillende generaties samen te begeleiden.

Werken aan de professionalisering van je bedrijf? De governance scan vind je via deze website.

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden ondernemingen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.