Longtainer Dusseldorf Bosal

Vondst uit Lummen brengt lange staven onder controle

Hoe kan je lange materialen als buizen, profielen of staven op een efficiënte en veilige manier stockeren, verplaatsen en vervoeren? Bij Bosal in Lummen hebben ze speciaal daarvoor een nieuw systeem ontwikkeld: de Longtainer Cradle. Deze Limburgse innovatie zal wereldwijd in de markt worden gezet.

De Bosal-groep heeft bijna 200 jaar ervaring in het bewerken van metalen, voornamelijk bestemd voor de mondiale automotive-markt. Om toonaangevend te blijven investeert de multinational in R&D, een afdeling die onder meer in Lummen een belangrijke vestiging heeft. Er worden voortdurend vernieuwende projecten opgezet op het vlak van veiligheid, efficiëntie en ecologische logistieke oplossingen. De focus ligt hierbij op het elimineren van niet-herbruikbare verpakkingsmaterialen en het optimaal laden van magazijnen, vrachtwagens en containers.

Eén resultaat uit de koker van de ingenieurs bij Bosal Lummen is de Longtainer Cradle, een nieuw concept voor handling, opslag en het vervoer van lange producten zoals buizen, profielen, staven, componenten, enzovoort. En dit in alle materialen, zoals metaal, kunststof of hout.

Het systeem zorgt ervoor dat de materialen netjes kunnen opgepakt, gestockeerd en vervoerd worden. "De voordelen situeren zich op vlak van kostenbesparing, veiligheid, verhoging van de productiviteit, duurzaamheid en milieu", zegt Herman Standaert van Bosal. "Het modulair en circulair design maakt het gebruik van hout, karton en plastic voor de verpakking overbodig."

Het innovatieve product werd zopas internationaal gelanceerd op een grote beurs in Duitsland.