ridley bike

Voor paar miljoen fietsen van Beringen naar Canada

Het Europees Parlement heeft met grote meerderheid het handelsverdrag met Canada, CETA, goedgekeurd. "Ook voor kmo’s een uitstekende zaak”, zegt CEO Jochim Aerts van Ridley in Beringen. “We verwachten binnen enkele jaren een paar miljoen euro aan extra omzet in Canada."

Het ‘Comprehensive and Economich Trade Agreement’ (CETA) tussen de EU en Canada werd vaak gecontesteerd. Onder meer milieubewegingen en vakbonden konden het niet pruimen en twijfelen aan de extra jobs die het akkoord zou opleveren. Zelfs Waals minister-president Paul Magnette wist het verdrag een tijdlang op de helling te zetten. “Dit verdrag is nochtans het modernste dat Europa ooit afsloot”, verdedigt Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) het handelsverdrag. “In 2015 was de handel tussen de EU en Canada goed voor meer dan 60 miljard euro. Er vallen nu voor de EU een half miljard euro aan invoerrechten weg. De handel wordt sneller en eenvoudiger. Het zorgt voor meer groei, meer jobs en dus meer welvaart.”

Dat niet alleen grote bedrijven gebaat zijn bij dergelijke handelsverdragen, bewijst alvast sportfietsenproducent Ridley in Beringen. “We voeren tot nog toe voor zo’n 1,3 tot 1,4 miljoen euro per jaar aan fietsen uit naar Canada”, zegt CEO Jochim Aerts van Ridley. “Wat de precieze impact gaat zijn voor onze uitvoer naar Canada, zijn we nog aan het becijferen. We zijn wel al met een tweede sterke Canadese partij aan het onderhandelen. Dat moet over een paar jaar tot een paar miljoen extra omzet in Canada kunnen leiden. Dankzij het wegvallen van een aantal invoerrechten, zullen we nu ook onze high-endmodellen in Canada aan de man/vrouw kunnen brengen”, aldus Aerts.

Ridley haalde vorig jaar een omzet van 38,5 miljoen euro met een 70-tal medewerkers. Het bedrijf verkoopt zo’n 70 procent van zijn fietsen in het buitenland.