Webwinkel starten staat in top-3 lijst van 150-jarig Van der Bergh

Van zadelmaker tot sportzaak. De 51-jarige Roy van den Bergh is de vijfde generatie ondernemer van zijn familie in Roermond. Hij exploiteert met familie twee sportwinkels in Roermond, waaronder de Intersport Megastore in Roermond. Er zijn 65 personeelsleden. Over de ondernemer, webwinkels, sport en het predikaat Koninklijke.

1.     Mini cv van uzelf (nest, opleiding, werkervaring)

Ik ben geboren (16-7-1959) en opgegroeid in het prachtige Roermond.
Studeren was niet echt mijn hobby echter destijds was een middenstands en vestigings diploma nodig om uiteindelijk zelfstandig een winkel te beginnen. Na mijn MBO opleiding en vereiste diploma’s ben ik meteen bij mijn ouders in het bedrijf gestapt.

2.     Hoe verklaart u dat er steeds een nieuwe generatie de zaak voortzet? Bij de meeste bedrijven komt er een kink in de kabel...

De eerste generatie start een bedrijf, de 2e maakt het groot en de 3e breekt het af. Dit hoor je wel vaker. Gelukkig zijn we bij ons familiebedrijf al tot de 5e generatie gekomen.

Retail is toch een vak apart, volgens mij moet dit voor een deel in je zitten. Als retailer moet je bijna overal specialist in zijn o.a. inkoop, verkoop, marketing en PO. Verder is een flinke portie creativiteit van levensbelang in de detailhandel.
Daarnaast is het belangrijk dat je de klant altijd centraal stelt. Onze klanten hebben uiteindelijk voor een groot deel ons succes bepaald.
Dit klantgericht werken en denken is denk ik een van de belangrijkste reden dat we nu ons 150-jarig jubileum mogen vieren.

3.     Van zadelmakerij tot sportzaak. Hoe evolueert het bedrijf zich de komende 150 jaar? Van sportzaak naar ...

De komende jaren zullen er mede door de vergrijzing veel (familie)bedrijven verdwijnen in de detailhandel. Toch zal er altijd plaats blijven voor kleinere gespecialiseerde winkels.
De hele grote winkels, zoals als onze Intersport Megastore in Roermond, met een enorme keuze in verschillende producten zullen wel makkelijker verder doorgroeien dan de kleinere winkels. De consument van nu wil meteen zijn product mee naar huis nemen. Hij heeft nu geld en wil dat graag meteen uitgeven. Dit soort grote winkels kunnen de concurrentie met internet winkels ook makkelijker aan.
4.     Detailhandel vanuit een stenen winkel wordt steeds lastiger, mede door de hoge loon- en vastgoedkosten. Verkoopt u al via het internet? En hoe ziet u de toekomst van de stenen detailhandel ten opzichte van de virtuele wereld?
Dat de verkoop via internet nog flink zal groeien, daar ben ik wel van overtuigd echter een goede webwinkel doe je er niet even bij. Ik vergelijk het met opzetten van een groot filiaal. Op dit moment zijn er maar weinig webwinkels die veel volume draaien en  ook nog geld verdienen. Bij ons staat een webshop wel in de top 3 van ons prioriteitenlijstje en er komt zeker een moment dat we deze stap zullen maken.
Internet shoppen zal het echter nooit kunnen winnen van het winkelen in een ‘’echte’’ winkel, denk alleen maar aan het sociale aspect van een echte winkel.
5. U hebt - te zien op de foto - kinderen, worden die ook klaargestoomd voor het ondernemerschap?
 Op dit moment zijn Luna (9 jr.) en Zara (6 jr.) nog erg jong om hier mee bezig te zijn. Het zou natuurlijk prachtig zijn als ons familiebedrijf ook een 6e generatie krijgt.
Wij vinden het in ieder geval belangrijk dat het hun eigen keuze moet worden om in het bedrijf te stappen.

5.     Nog geen Koninklijke Van den Bergh?

Het zou natuurlijk een mooie bekroning zijn op 5 generaties ondernemerschap. Eerlijk gezegd ben ik hier een jaar geleden mee aan de slag gegaan maar verder dan een afspraak maken bij de Gemeente Roermond is het niet gekomen. Ik had begrepen dat het nogal een tijdrovende procedure is en daar was toen geen ruimte voor. Nu alle voorbereidingen voor ons jubileum jaar lopen krijgen we hier weer tijd voor. Wie weet?

6.     Wat boeit u meer: sport of het ondernemerschap? En waarom?

Sporten heb ik vroeger veel gedaan maar daar kom ik de laatste jaren niet meer zo veel aan toe. De vrije tijd die ik heb besteed ik graag aan mijn gezin.
Het ondernemerschap zoals ik dat ervaar beschouw ik echter ook als sport en misschien moet je het wel vergelijken met topsport. Het is een voorrecht om samen met mijn vrouw Anjo en onze trouwe medewerkers elke dag weer topprestatie neer te zetten in onze fantastische winkels.

Bron: wijlimburg.nl. Overgenomen met toestemming.