Werknemers Ford vragen hulp aan de koning

De werknemers van Ford Genk en de toeleveranciers maken van het bezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan Limburg gebruik om hulp te vragen aan het vorstenpaar. De werknemers willen de vorst verzoeken om bij de politieke overheid aan te dringen op spoedige alternatieven voor de bedrijfssluitingen. "Dat de koning en zijn vrouw ons willen ontvangen, wijst er op dat ze begrip hebben voor onze moeilijke situatie," zegt Hasan Düzgün, een Belg van Turkse origine die toeleverancier SML zal vertegenwoordigen bij de ontmoeting. "Vandaar dat ze zeker oor zullen hebben naar onze bekommernissen. We willen hen zeker bedanken voor hun sympathie en nog eens extra vragen of zij bij de politici willen aandringen om te zorgen voor nieuwe werkgelegenheid. We willen dit trouwens niet alleen voor de mensen van Ford en de toelevering, maar voor alle werknemers die in de economische crisis hun werk hebben verloren."

Hasan Duzgun SMLAls er onvoldoende tijd blijkt te zijn om hierover te spreken met de majesteit, zal Düzgün een brief overhandigen. "Dan zijn we zeker dat hij onze boodschap mee naar Brussel kan nemen," zegt de ACLVB-afgevaardigde. "Want het verlies van ons werk is nog steeds een schok die we moeilijk kunnen aanvaarden. We hebben allen een gezin dat we moeten onderhouden, kinderen die moeten studeren, hypotheken die we moeten afbetalen, enzovoort. De sluiting is een pijnlijke realiteit, maar het leven gaat verder. Daarom zouden we graag een nieuwe start willen nemen, en als de koning ons daarbij kan helpen, zullen duizenden mensen hem dankbaar zijn."

De brief doet denken aan het boek, toneelstuk en film Groenten uit Balen, waar de werknemers van de zinkfabriek in Balen in staking gingen, en het hoofdpersonage ten einde raad een brief naar de koning schreef om zijn hulp te vragen.