mathieu gijbels12

Wist je dat… Gijbels ooit begon met kippenstallen?

Vandaag kent iedereen aannemingsbedrijf Mathieu Gijbels als één van de voornaamste spelers in de realisatie van kwalitatieve bedrijfsgebouwen. De weg naar die marktpositie was lang en bochtig. Vandaag zoomen we heel even in op hoe het begon. We gaan terug naar 1969, toen Mathieu Gijbels zaliger (hij overleed precies 4 jaar geleden) het lef had om een bouwproject aan te nemen, terwijl hij in feite alleen kaas had gegeten van elektriciteitswerken...

Het verhaal van de nv Mathieu Gijbels begint in Ellikom, op de kleuterschool waar een zekere Mathieu Gijbels, middelste zoon van Louis Gijbels en Alda Opdeweegh op vijfjarige leeftijd schroefjes en moertjes uit de garage van zijn oom ruilt voor snoep. Het voorlopige orgelpunt wordt bereikt wanneer hij zijn toenmalig ‘lief’ verkoopt aan een schoolmakker voor enkele ‘rassen’ van Jacques-chocolade. De zakenman Mathieu Gijbels was geboren.

(Lees ook: "Al meer dan 12 jaar onze trouwe partner")

Toch begon Mathieu – met een A3-diploma elekto-mechanica op zak – als werknemer aan zijn actieve loopbaan. Eerst bij NV Esdeel in Gruitrode, later bij Rheinmetall in Düsseldorf. Na zijn legerdienst werkte Mathieu nog even bij Interelectra, maar hij was te ongeduldig en te veel commercant om er te blijven. Zo ging hij aan de slag als elektricien voor Elektro Kerfs uit Meeuwen, waar zijn competenties opvielen bij niemand minder dan Lambert Geerkens. Die haalde Mathieu Gijbels aan boord als eerste werknemer van een spiksplinternieuw bedrijf dat kippenstallen ging bouwen. En zo leerde hij het vak…

Commercieel? Mathieu Gijbels begon al met handel toen hij nog maar een paar jaar oud was…

Na vijf jaar, waarin Mathieu naast zijn woning ook een eigen eier- en kippenhandel uitbaatte na zijn uren, was de tijd rijp om een eigen zaak uit de grond te stampen. Enkele maanden na de dood van zijn vader in 1969, nam hij ontslag bij Geerkens en vestigde zich op 1 juli als zelfstandig plaatser van kippeninstallaties.

Zijn eerste klant was een zekere Vic Donckers uit Minderhout. Mathieu trok vol vertrouwen naar de man toe, haalde de opdracht binnen en verkocht dan maar meteen de hele stal, bouwwerken inclusief. Het is wellicht daar dat Mathieu’s lijfspreuk geboren is: ‘Ik wil, ik kan!’. Als eerste werkmannen had Gijbels acht buurmannen opgetrommeld die hun vakantie wilden opofferen om de handen uit de mouwen te steken. In 11 dagen tijd was de stal gebouwd en het eerste project een feit. Deze realisatie staat er vandaag nog altijd: een stille getuige van de geboorte van een fantastisch bedrijf dat intussen internationaal naam en faam geniet.