embuild atrium krc

Wouter Vrancken ziet gelijkenis tussen KRC en het bedrijfsleven

Dat er steeds meer buitenlanders worden aangetrokken om een mooi resultaat over de streep te trekken, is maar één gelijkenis tussen het profvoetbal en de bouwsector. Wouter Vrancken, hoofdcoach van KRC Genk, vertelde zopas aan een groep van 80 aannemers dat er nog heel wat andere overeenkomsten zijn...

Het was Atrium Opleidingen dat in de gebouwen van Embuild Limburg een inspiratiesessie had opgezet, en als gastspreker de T1 van KRC Genk had weten te strikken. Als aanvulling op de analyse van experte Veerle Lenaerts over leiderschap, communicatie en mentaal welzijn, trok Vrancken in deze topics een parallel tussen de sportwereld en het bedrijfsleven.

Zo bevestigde Wouter Vrancken dat je ook in het voetbal je als leider moet aanpassen aan degene waar je mee samenwerkt. Hij vertelde bijvoorbeeld dat 'de ideale schoonzoon' Bryan Heynen op een andere manier wordt aangesproken over het belang van op tijd komen, als een medemaat die bij wijze van spreken uit de sloppenwijken van een exotisch land werd opgevist.

"Het situationeel benaderen van de spelers is net even hard van toepassing als in een bedrijf", concludeert Veerle Lenaerts. En daar besteden ze bij Genk duidelijk veel aandacht aan, zowel individueel als in teamverband."

Wouter Vrancken sprak ook over de balans tussen enerzijds zeer informeel en hartelijk betrokken te zijn bij zijn spelers, en anderzijds toch als leider, ten allen tijde boven de groep te blijven staan. Dus echte vriendschappen zijn volgens hem niet op hun plaats tussen spelers en trainer. Hij benadrukte ook heel sterk dat hij zich laat omringen en helpen door een staff van topcollega’s, die letterlijk zijn visie en missie delen, uitdragen en zelfs uitademen. Het belang van teamwork tussen de spelers, maar tevens in het team achter de spelers, is een echte must, aldus Vrancken. In een bedrijf is het natuurlijk ook zo.

De hoofdcoach van KRC Genk vertelde aan de 80 aanwezige aannemers ook over de communicatie in geval van een slecht resultaat. "Hij zorgt er altijd voor dat zijn feedback gestoeld is op feiten, en daarbij aangeeft wat er beter kan en moet", heeft Veerle Lenaerts onthouden. "Hij wil tevens de zekerheid uitstralen dat een slecht resultaat omkeerbaar is, en het de volgende keer al mogelijk is om met winst aan te knopen. Vrancken gelooft heel sterk in het hier en nu, gestoeld door levenslessen uit het verleden. Vooral het belang van positief coachen is zijn stokpaardje."

De spreekbeurt voor een zakelijk publiek is de coach duidelijk bevallen. Hij heeft al aangegeven dat de interactie met leiders uit het bedrijfsleven hem uitermate boeit en hij in de toekomst nog op zulke uitnodigingen zal ingaan.