Builder,Worker,In,Safety,Protective,Equipment,Installing,Concrete,Floor,Slab Foto: Shutterstock

617 Vlaamse bedrijven failliet in februari, bouw alweer het zwaarst getroffen

Tijdens de maand februari zijn er 617 faillissementen uitgesproken in Vlaanderen. Dat is een record voor de maand februari, zegt handelsinformatiekantoor GraydonCreditsafe vrijdag. Ook in heel België werd er met 1.005 faillissementsuitspraken een record gevestigd.

Het aantal ondernemingen die failliet werden verklaard in België, lag in februari ruim 14% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Het vorige februarirecord dateerde van 2019 (2.003 fa­lin­gen).

Twee maanden ver in 2024 staat het aantal faillissementen op 1.997. Daarbij kwamen 4.257 jobs op de tocht te staan.

Lees ook: 544 Vlaamse bedrijven failliet in januari, bouwsector het zwaarst getroffen

De bouw is het zwaarst getroffen. Met 442 uitspraken in januari en februari staat de sector op een recordhoogte. Volgens GraydonCreditsafe heeft dat niet alleen te maken met "turbulente economische omstandigheden" voor de sector, maar ook met de toenemende aandacht die politiediensten en rechtbanken hebben voor fraudebestrijding (zwartwerk, koppelbazerij, oplichting ...).

De grootste faillissementen van 2024 tot nu toe waren die van het Waregemse textielbedrijf MC Three Carpets (met volgens GraydonCreditsafe 262 verloren banen), het Gentse horecabedrijf Spookje (116) en de producent van verzorgingsproducten Soprodal uit Paal (113).