InOpSys

Afvalbedrijf Indaver neemt Mechelse scale-up InOpSys over

Het afvalbedrijf Indaver neemt de Mechelse scale-up InOpSys over. Het milieutechnologiebedrijf, dat een R&D lab heeft in de Antwerpse incubator BlueChem, ontwikkelt innovatieve oplossingen voor de behandeling van complexe en toxische afvalwaters die ontstaan tijdens farmaceutische en chemische productieprocessen.

Met deze overname wil Indaver haar transitie naar de circulaire economie versnellen en haar toonaangevende rol in duurzaam afvalbeheer versterken. Indaver verwelkomt ook het InOpSys team en trekt zo specifieke expertise binnen om haar serviceportfolio verder uit te breiden.

InOpSys ontwerpt, bouwt en beheert innovatieve en duurzamen on-site oplossingen voor het verwerken van niet-recycleerbare water-, solvent- en afvalstromen van de farmacie, chemie en fijnchemie. Het bedrijf dat begon als een spin-off van de KU Leuven in 2015, telt ondertussen 24 medewerkers waarvan het merendeel ingenieurs. De start-up groeide uit tot een scale-up met enkele eerste concepten die reeds operationeel zijn bij industriële klanten in Vlaanderen zoals bijvoorbeeld bij Janssen Pharmaceutica in Geel. In BlueChem Antwerpen vindt R&D plaats, op haar locatie in Mechelen bouwde InOpSys haar piloottesten en engineering verder uit.

Krachten bundelen
"Met de overname van InOpSys verbreden we onze duurzame oplossingen voor de industrie", klinkt het bij Paul De Bruycker, CEO van Indaver. "We maken onze industrie onafhankelijker in hun zoektocht naar hoogwaardige materialen, we besparen op CO2-uitstoot door transport te verminderen en bieden een veilig, hoogtechnologisch alternatief voor hun afvalwater. Met deze investering tonen we aan dat duurzaam afvalbeheer en innovatie essentiële schakels zijn voor de circulaire economie van vandaag en de toekomst."

Ook de CEO van InOpSys Steven De Laet ziet de overname door Indaver als een groeimogelijkheid voor zijn bedrijf. "Om de verdere groei van InOpSys te realiseren, is er nood aan een sterke industriële partner met kennis van de markt en toekomstige uitdagingen en in staat om commerciële ondersteuning te bieden", zegt hij. "Door de krachten te bundelen met Indaver kan InOpSys zich nu verder focussen op de ontwikkeling van innovatieve en duurzame oplossingen voor de industriële zijstroomuitdagingen. Gesteund door de Indaver organisatie zal InOpSys haar activiteiten in Europa snel kunnen uitbreiden.”