Brouwerij Palm kiest voor Maltha Glasrecycling

palm

Bierbouwerij Palm Belgian Craft Brewers uit Steenhuffel kiest in België en Nederland voor Maltha Glasrecycling voor de inzameling en verwerking van al haar glasafval. Dat is een dochterorganisatie van Van Gansewinkel uit Puurs. Het gaat op jaarbasis ruim 700 ton glasafval verwerken, waarvan bijna 95 procent een tweede leven krijgt als grondstof voor nieuwe glasproducten. Het contract geldt voor een periode van twee jaar.

Bierbouwerij Palm brouwt jaarlijks 330 duizend hectoliter bier waarvoor meer dan 100 miljoen bierflessen worden ingezet. Duurzaamheid heeft de brouwerij in alle stadia van het productieproces hoog in het vaandel staan. “Maltha is voor ons de juiste partner, omdat zij echt hebben meegedacht over onze vragen en wensen, die naadloos aansluiten bij onze ecologische en duurzaamheidsdoelstellingen”, aldus Valerie Theuwis, preventie-adviseur en milieucoördinator bij Palm. “Naast een uitstekende offerte kwamen zij ook met ideeën hoe we de milieu-impact van onze activiteiten maximaal kunnen reduceren. Ons doel daarbij is het bekijken welke afvalstromen we kunnen voorkomen en hergebruiken.” Daarnaast heeft Maltha ook creatieve oplossingen voorgesteld voor de uitvoering van de dienstverlening op de locatie zelf. “Wij organiseren dagelijks rondleidingen op onze locaties, waarvoor het belangrijk is dat de glascontainers eenvoudig verplaatst kunnen worden. Maltha voorziet hiervoor in speciaal aangeklede containers, uitgerust met een extra brede rol, zodat bij het verplaatsen het asfalt niet wordt beschadigd.”

Palm maakt veruit het meeste gebruik van glazen verpakkingen en streeft daarbij naar een zo’n hoog mogelijk hergebruikpercentage. Naast het glas onderzoekt de brouwerij ook op welke wijze met etiketten milieuwinst te behalen valt, door bijvoorbeeld gebruik te maken van bieretiketten met inkten zonder zware metalen en met lijm op biologische basis. De brouwerij bespreekt op dit moment ook mogelijke overeenkomsten voor de inzameling van andere afvalstoffen. Jaarlijks verwerkt Maltha ruim 1 miljoen ton glasafval van bedrijven, burgers en gemeenten, waarvan het merendeel wordt verwerkt tot een hoogwaardige kwaliteit nieuwe grondstoffen.