windmolen

Buurtbewoners gekant tegen geplande windmolens op terreinen BelOrta

De omwonenden van de veilingsite in Sint-Katelijne-Waver zijn tegen de bouw van twee windmolens op de site van BelOrta. De veiling diende daarvoor recent een vergunningsaanvraag in, maar volgens de buurtbewoners zullen de windturbines een negatieve invloed hebben op hun gezondheid en de leefbaarheid in de wijk.

In november vorig jaar maakte fruit- en groenteveiling BelOrta in Sint-Katelijne-Waver bekend dat het twee windmolens wil bouwen op haar terreinen aan de Mechelsesteenweg. De windturbines zouden negentig meter hoog worden en zo ingepland worden dat de wieken niet over de straat of andermans eigendom komen. De windturbines moeten ervoor zorgen dat BelOrta tot 50% van haar energieverbruik zelf duurzaam kan opwekken.

Lees ook: Veiling BelOrta wil twee windmolens op terreinen aan hoofdkantoor bouwen

Volgens BelOrta zou de hinder voor de omwonenden tot een minimum beperkt blijven, maar daar twijfelen de buurtbewoners aan. Zij verenigen zich daarom in de actiegroep BellVitaBis. “We willen de leefbaarheid in onze buurt garanderen” zeggen ze. “We zijn bezorgd over onze gezondheid en die van de kinderen, de rust in onze buurt en het waardebehoud van onze woningen. We zullen daarom zeker bezwaar indienen tegen de vergunningsaanvraag die BelOrta begin deze maand indiende.”

De buurt vreest onder meer de slagschaduw van de windturbines, maar ook het geluid. “Door de veiling is er nu al heel veel geluid van bijvoorbeeld vrachtwagens en koelinstallaties in onze wijk”, klinkt het. “Daar zou ook nog eens het constante geluid van de windmolens bijkomen. Daar zijn ook laagfrequente geluiden bij. Je hoort die zelf niet, maar toch zijn ze schadelijk voor de gezondheid. Daarnaast vrezen we ook trillingen.”

Begin van meer

Naast de mogelijke impact op hun gezondheid en de leefbaarheid, denken de bewoners ook dat het plaatsen van de twee aangevraagde windmolens, de deur openzet voor nog meer windturbines op de terreinen van BelOrta. “Als deze windmolens vergund geraken, is dat waarschijnlijk slechts het begin van nog meer en zelfs hogere windturbines. Want in 2014 probeerde BelOrta al eens windmolens van 150 meter te plaatsen.”

De veiling liet in november al verstaan dat twee windmolens het maximale is dat ze op haar eigen terreinen kan bouwen en dat ze bovendien zo ver mogelijk van de bewoning geplaatst worden. Daarnaast zijn de bewoners beschermd door de Vlarem-wetgeving, waar ook BelOrta zich aan moet houden. Die moet de overlast voor de buurtbewoners tot een absoluut minimum beperken. De moderne windmolens zijn volgens de veiling ook erg stil.

Toch is actiegroep BellVitaBis er allesbehalve gerust op, en dus plannen ze acties. “We hebben een gespecialiseerd advocatenkantoor ingeschakeld en starten ook met een afficheactie”, zeggen de bezorgde buren. “Iedereen kan een poster aanvragen en die op een zichtbare plaats hangen om zo zijn misprijzen kenbaar te maken. We roepen ook op om zo veel mogelijk bezwaren in te dienen tegen de vergunningsaanvraag.”

Infoavond

Het openbaar onderzoek loopt nog tot 1 juni. Nadien wordt er een beslissing genomen over de vergunning. “Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, organiseren we op dinsdagavond 21 mei om 20 uur een infoavond over de plannen”, klinkt het. “Die vindt plaats in zaal De Pollepel in de Naalstraat 43C in Duffel. Je kan er vragen stellen en ons bezwaar steunen.”