Nieuws Mechelen Circulaire hub ondersteunt acht innovatieve en circulaire projecten

Circulaire hub ondersteunt acht innovatieve en circulaire projecten

Een foto van de vorige editie. Foto: Leen Van de Sande.

Circulaire hub ondersteunt acht innovatieve en circulaire projecten

MECHELEN – Net zoals vorig jaar konden ondernemingen en organisaties zich inschrijven voor de oproep ‘Sluit de Cirkel’. Voor acht van de ideeën die daar uit kwamen, werd een gepaste intensieve begeleiding uitgestippeld. Die moet ervoor zorgen dat het effectief leidt tot een circulaire case met sociale impact in de regio Mechelen.

“Met ‘Sluit de Cirkel’ wil de stad nieuwe economische kansen creëren voor ondernemers en organisaties die inzetten op circulaire strategieën, zoals het reviseren van batterijen voor elektrische fietsen zodat de grondstoffen van de batterijen langer in de economie blijven”, zegt Greet Geypen, schepen van Economie.

LEES OOK. Vijf circulaire ondernemingen ontvangen 75.000 euro na eerste editie ‘Sluit de Cirkel’

Er werden tien dossiers ingediend na de oproep. Daar werden vijf ideëen uit geselecteerd die begeleiding krijgen van Switchrs, een adviesbureau met expertise bij het begeleiden van ondernemers in hun overstap naar duurzame en circulaire producten en diensten. De vijf projecten zijn E-battery, Circulife, Stuifmeel vzw, vzw De Scherpen Hoorinck en De Speelclub. E-battery richt zich bijvoorbeeld op de revisie an batterijen van elektrische fietsen en De Speelclub wil met een abonnementsformule het verbruik en de aankoop van speelgoed verminderen.

De overige drie projecten krijgen een businesstraject aangeboden door Unizo provincie Antwerpen. Dat zijn Ngaire Takano, Sustainable Fashion Company en Studio Kolere. Ngaire Takano bijvoorbeeld wil van wol een grondstof maken.

Research

Thomas More Research zal ook onderzoek doen naar de haalbaarheid of ‘return on investment’ van bepaalde circulaire cases en verzamelt data in functie van de levensvatbaarheid.

De kandidaten kunnen ook bij Ecoso, een organisatie voor maatschappelijk werk, aankloppen voor een samenwerking met de sociale economie in de gehele regio.

Dit project wordt gefinancierd door Vlaanderen Circulair en het Vlaams Departement Werk en Sociale economie, waardoor de begeleidingen gratis kunnen worden aangeboden

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.