Citamine

Citamine wil van Mechelen eetbare stad maken

MECHELEN - Brussel heeft in haar beleidsplan eind 2015 de ambitie opgenomen om tegen 2035 voor 30% zelfvoorzienend te zijn in fruit en groenten. Als Brussel dat kan, moeten we in Mechelen minstens even goed kunnen doen, dachten stadsboerin Sofie Dewilde en haar mede-initiatiefnemers toen ze eind 2018 met Citamine aan de slag gingen.

Citamine heeft de ambitie om van Mechelen een eetbare stad te maken. Eetbare steden zijn groener, aangenamer (fysiek en mentaal), klimaatneutraler én socialer. "Om dat te realiseren, brengen we verse en zelfgeteelde groenten, fruit en kruiden uit lokale oogst zo dicht mogelijk bij de burgers en geven we oogsttuinen in de stad een prominente plaats", zegt Sofie Dewilde.

Het is aanvankelijk ontstaan als een burgerinitiatief gegroeid uit groenzucht in de stad. Sofie Dewilde kreeg de steun van people coach Berit Van den Bussche, ondernemer Stefan Van Ouytsel, talentcoach Cathérine Liekens, tandheelkundige Leen Maekelbergh en architect Tom Verbeeck.

Inspireren als vergroener

Citamine wil zoveel mogelijk stadsbewoners bereiken uit alle lagen van de bevolking en met een verschillende achtergrond. "We sluiten partnerschappen met buurtorganisaties, met ondernemers en bedrijfsleiders, met lokale horecazaken, met scholen, enzovoort."

Met het project Vitamine voor de stad, gaat Citamine grotere on- of onderbenutte ruimte in de stad eetbaar vergroenen en lokale, zelfgeoogste groenten en kruiden beschikbaar en toegankelijk maken. "We plaatsen in het voorjaar van 2019 op een 10-tal locaties in Mechelen een moestuinbak op maat: in voortuinen van Mechelaars of gebruik makend van bestaande bakken op openbaar domein."

Om het referentiepunt voor Mechelen te worden als het over urban farming gaat, organiseert Citamine zelf infosessies. Zo nodigt Citamine op maandag 11 februari geïnteresseerde Mechelaars, bedrijven en organisaties uit om meer te weten te komen over de mogelijkheden van Urban Farming in Mechelen en de projecten van Citamine.