Delhaize larven De techniek kan ook dienen als vervanger van soja, waarvan de productie erg milieubelastend is. Foto: Patrick De Roo

Delhaize zet levende larven in tegen voedselverspilling: “Ze leveren evenveel proteïnen op als tien voetbalvelden soja”

Levende larven die zich in een container tegoed doen aan voedseloverschotten, waarna ze zelf worden verwerkt tot eiwitrijk supplement voor dierenvoeding: zo gaat Delhaize de strijd aan met voedselverspilling. Bij Bakker Belgium in Boom, de leverancier van groenten en fruit, stelde de warenhuisketen het proefproject ‘From Waste to Feed’ voor.

De inzet van larven is een innovatie van de jonge start-up Wastech. “Na drie jaar voorbereiding kunnen we eindelijk dit proefproject lanceren”, vertelt Victor Ponselet, een van de vier oprichters. “Dankzij deze techniek kan je op een kleine oppervlakte en in sneltempo voedseloverschotten verwerken tot proteïnen. Door de korte levenscyclus van de larven kunnen ze al na tien dagen worden ‘geoogst’ om te verwerken tot een hoogwaardig eiwitrijk supplement voor dierenvoeding, als vervanger van soja. Ook naar de cosmetica- en farmasector toe dienen zich mogelijkheden aan.”

Door de grote vraag naar soja worden jaarlijks miljoenen hectaren aan bos en andere natuurgebieden vernietigd om plaats te maken voor nieuwe plantages. Dit project biedt een alternatief. “In een container als deze, die op volle capaciteit 1,5 miljoen larven bevat, zorgen de diertjes voor evenveel proteïnen als 52.000 vierkante meter of tien voetbalvelden aan sojaplantages. En dat dus in korte tijd”, verduidelijkt Delhaize-woordvoerder Ine Tassignon.

Momenteel is het alleen mogelijk groenten en fruit op deze manier te verwerken. Foto: Patrick De Roo

“Vanuit Delhaize zien we deze techniek als een echte gamechanger, die op grote schaal kan worden ingezet om voedselverspilling tegen te gaan en de CO2-uitstoot, voornamelijk afkomstig van de productie van soja als onderdeel van dierenvoeding, te verminderen. Nooit eerder werd deze techniek toegepast bij een retailer in België.”

“Het proefproject starten we op bij onze strategische partner Bakker Belgium”, aldus Tessa Deryck, projectverantwoordelijke en Waste & Packaging Reduction Manager bij Delhaize. “We willen nu eerst nagaan hoe we het systeem kunnen optimaliseren, onder meer naar geuroverlast toe. Op termijn willen we het systeem kunnen uitrollen naar onze distributiecentra en voor de overschotten van al onze winkels.”

Momenteel is het ook alleen maar mogelijk groenten en fruit op deze manier te verwerken. “Voor overschotten van dierlijke oorsprong is er nog geen wetgeving. Als die er is, is het de bedoeling ook die overschotten op deze manier te gaan verwerken”, geeft Ine Tassignon nog mee.

Wastech kan voor het project rekenen op de financiële steun van de Koning Boudewijn Stichting, die via het Lions Footprintfonds van Delhaize 20.000 euro doneerde.