Familie Longin Longin Service is een familiebedrijf in hart en nieren. Zowel de vrouw en de broer van oprichter Bert als zijn zoon Stienes en dochter Jozefien zijn werkzaam in het bedrijf. Foto: Longin Service

DOSSIER. Longin Service zoekt het in de familie: “Zeven zonen aan de slag in hetzelfde bedrijf als hun vader, dat is uniek”

ROTSELAAR - Geen werkkrachten te vinden in deze crisistijd? Zoek het in de familie, zo moet Bert Longin (56) van Longin Service uit Rotselaar gedacht hebben. Het bedrijf van de Leuvense racepiloot bevecht de ‘war on talent’ binnen zijn eigen kring. “Zeven zonen zijn aan de slag gegaan in hetzelfde bedrijf als hun vader, dat moet uniek zijn in België”, zegt de patriarch van het bedrijf.

 

Je hebt misschien nog nooit van hem gehoord, maar Bert Longin is zeker geen onbekende in de Belgische racewereld. In augustus van dit jaar won de Leuvenaar de 24 uur van Zolder, en dat al voor de zevende keer. Een record. In zijn lange carrière als autocoureur reeg de intussen 56-jarige Longin de prijzen aan elkaar, maar ook naast het circuit is hij altijd een bezige bij geweest. In 1994, het jaar waarin die andere racelegende, de Braziliaanse F1-piloot Ayrton Senna, in een spectaculaire crash om het leven kwam, richtte Longin zijn eigen bedrijf Longin Service op, gespecialiseerd in industriële reiniging.

Personeel moet je soigneren

Dik 28 jaar geleden begon Bert in Rotselaar aan het avontuur met slechts één werknemer. Dat aantal dikte in de net geen drie decennia erna aan tot 50 personeelsleden en de firma groeide zodoende uit tot een absolute topspeler als het op ‘industrial cleaning’ aankomt. Zijn geheim? “De sleutel van ons bedrijf ligt in het feit dat we heel zorgzaam omspringen met ons personeel”, zegt Bert Longin, oprichter en CEO van Longin Service.  “Industrieel reinigen is vuil werk. Het is een job waarbij je het hard te verduren krijgt en daarom proberen we onze werknemers zo goed mogelijk in de watten te leggen. Dat doen we door materiaal te voorzien van uitstekende kwaliteit, ervoor te zorgen dat ze kunnen werken in mooie en propere kledij en we staan erop dat onze mensen ’s morgens, wanneer ze op pad gaan, vers fruit kunnen meepakken opdat ze toch op een gezonde manier aan hun werkdag kunnen beginnen”, klinkt het.

“Bovendien hebben we een aparte ruimte ter beschikking waar ze een kop koffie kunnen drinken en even verpozen. Als één van onze werknemers met een probleem zit, dan kan hij of zij daar altijd mee bij ons terecht. Dat sociale aspect is van cruciaal belang”, onderstreept Longin. “De positieve vibe die we creëren, werpt duidelijk zijn vruchten af.”

 

 

Bewuste strategie

Zijn onderneming is, net als vele andere kmo’s, voortdurend op zoek naar vers talent en in tijden waarin de ‘war on talent’ groter lijkt dan ooit, is dit een allesbehalve eenvoudige klus. Maar volgens de CEO ligt de oplossing soms dichterbij dan je zou denken, bij je eigen familie bijvoorbeeld. “Wij vragen altijd aan de ouders binnen ons bedrijf of ze hun kinderen willen aanmoedigen om drie maanden te komen meedraaien of om vakantiewerk te doen om op die manier te proeven van de stiel”, zegt Longin.

Een succesvolle strategie zo blijkt, want vandaag zijn er zeven zonen aan de slag in hetzelfde bedrijf als hun vader. “Volgens mij moet dat uniek zijn in België”, lacht de patriarch. “Dat is toch niet weinig op een totaal van 50 werknemers”, stipt hij aan.

 

Vader, zoon en nonkel Vanden Eynde werken alle drie voor Longin Service. Foto: Longin Service

Familie boven alles

De aanwerving van jong geweld houdt volgens Longin een groot voordeel in. “Zij zijn mee met de digitalisering, wat maakt dat we zo sneller kunnen evolueren. Zo kunnen we bijvoorbeeld sneller vernieuwen op vlak van duurzaamheid. En dat is, zeker in onze sector, essentieel om als bedrijf gezond te blijven. Daarenboven kennen zij, doordat hun ouders hier in dienst zijn, onze manier van werken al een beetje. Twee vliegen in één klap dus.”

Longin Service is een familiebedrijf in hart en nieren. Zowel zijn vrouw als broer werkten al in het bedrijf en sinds ook zoon Stienes (31) en dochter Jozefien (27) bij de werking betrokken zijn, heeft Bert alvast de opvolging verzekerd. “Ze zitten allebei in het managementteam en intussen hebben ze zich ontpopt tot echte leiders”, vertelt een trotse bedrijfsleider en vader. “Daardoor heb ik ook de mogelijkheid om mij te focussen op het uitwerken van de toekomstige strategieën, namelijk: ‘waar willen we met het bedrijf naartoe.’” En dan moet ik mij niet langer bezighouden met in het veld brandjes te blussen”, zegt Longin nog.

 

Dat zoonlief Stienes meedraait in de firma van papa, is geen onlogische stap. Net als zijn vader is hij gebeten door de autosport en maakt hij als racepiloot de circuits onveilig. De twee zijn van tijd tot tijd zelfs concurrenten van elkaar. Gelukkig staat dat een professionele samenwerking niet in de weg. “Oh, dat kunnen we perfect scheiden. Als we tegen elkaar moeten racen, dan kan het er soms bikkelhard aan toegaan”, zegt papa Bert. “Mijn zoon zal er alles aan doen om mij te kloppen en andersom. We willen allebei winnen. Maar achteraf zullen we elkaar hoe dan ook feliciteren. En als het op niks trok, dan zeggen we dat ook (lacht). Op de werkvloer komt dat nadien niet meer echt ter sprake en kunnen we als volwassen mensen samenwerken”, aldus Bert Longin.

 

Vader en dochter Longin.