Nieuws Mechelen Duvel Moortgat boekt recordwinst in 2021: “komend jaar wordt moeilijker”

Duvel Moortgat boekt recordwinst in 2021: “komend jaar wordt moeilijker”

Duvel Moortgat boekt recordwinst in 2021: “komend jaar wordt moeilijker”

BREENDONK – Brouwerij Duvel Moortgat boekte over de loop van 2021 zowel een recordomzet als een recordwinst. “Er is een bereidheid om te leven, te genieten, te spenderen”, zei Duvel Moortgat-CEO Michel Moortgat in 2021 al aan De Tijd.

De brouwer van Duvel, Vedett, en La Chouffe heeft met 505 miljoen euro omzet en 148 miljoen euro brutobedrijfswinst twee records beet in boekjaar 2021. De nettowinst is 78 miljoen euro. Met deze mooie cijfers compenseert het bedrijf de mindere cijfers van het eerste coronajaar 2020. Hierin daalde de omzet met 14 procent en de winst met 20 procent.

Duvel Moortgat verkocht vorig jaar 2,2 miljoen hectoliter bier, of bijna 14 procent meer dan in 2020. De Duvel brouwer verdeelt zijn bieren over 50 landen. Van deze landen zijn de VS met een aandeel van 36 procent de belangrijkste markt voor het bedrijf uit Puurs-Sint-Amands. België  is met 23 procent de op een na belangrijkste markt.

Dividenden

De aandeelhouders van de brouwer – in dit geval de familie Moortgat zelf – kunnen rijkelijk meegenieten van het succes, het bedrijf keert namelijk 40 procent van de winst uit in dividenden. Sinds de familie Moortgat in 2013 het bedrijf terug in eigen handen nam, keerde het al 250 miljoen euro uit in dividenden.

Inflatie

Ondanks de rooskleurige cijfers van het afgelopen jaar, voorspelt het huidige jaar niet enkel rozengeur en maneschijn, Stijgende prijzen van graan en lockdowns in China lijken zorgen voor het bedrijf. In het jaarverslag meldt de brouwer dat het wel al voldoende elektriciteit en gas heeft aangekocht en hiervoor voorlopig niet aan de grillen van de markt is overgeleverd.

Wat echter wel een dure aankoop dreigt te worden is mout, dat net als graan de gevolgen van de oorlog in Oekraïne sterk voelt. Deze week raakte ook bekend dat onder andere de VS in een recessie beland zijn, als belangrijkste afzetmarkt is dat natuurlijk geen goed nieuws voor Duvel Moortgat.

Of het huis van Duvel de uitstekende resultaten die het net publiceerde kan evenaren of overtreffen blijft dus de vraag. Interessante tijden worden het sowieso voor het bedrijf uit Breendonk.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.