protime Foto: Dirk Vertommen

Gezelschapsspelletjes op de werkvloer bij Protime: “Het schept een zekere band met je collega”

Teambuildings, een 'summer fiesta' of sportweek en LAN-parties, het Mechelse Protime zet alles op alles om verbinding onder haar werknemers te realiseren. Zo organiseren ze tegenwoordig ook 'boardgame nights', die af en toe ook tijdens de lunchpauze plaatsvinden. Op die manier wil het softwarebedrijf het welzijn van haar werknemers een boost geven.

In het Mechelse kantoor van Protime staat een kast met zo'n vijftien gezelschapsspellen. Die komen tijdens de lunchpauzes regelmatig op tafel, maar ze worden ook gebruikt op hun 'boardgame nights'. Die worden een paar keer per jaar georganiseerd door enkele werknemers, mét ondersteuning van Protime zelf. Op die manier wil het bedrijf inzetten op één van de zes pijlers van hun WeCare@Protime-programma waarmee ze het welzijn van hun werknemers willen stimuleren.


Lees ook: Leerlingen Nicolas en Anissa zijn een dag directeur van Mechels softwarebedrijf Protime: “Ik wist niet dat baas zijn zo plezant was”

Op die bordspelavonden in de ontspanningsruimte van het kantoor zijn vaak zo'n 20 werknemers aanwezig, klinkt het. Er wordt eten voorzien en ook partners mogen meekomen. Een ideale manier om een collega beter te leren kennen, volgens Protimes' culture ambassador Isabelle Fassin. "Je hoeft zijn of haar privé-leven niet te kennen, maar je maakt een klik en bouwt op die manier wel een netwerk op binnen het bedrijf”, zegt ze.

"Je praat even niet over het werk" 

Ook collega's Tim Debie en Donald Valkaert zijn enthousiast. “Skull is een snel en eenvoudig spel dat toch een zekere onvoorspelbaarheid bevat. Om te kunnen winnen, moet je tactisch denken en je medespelers goed kunnen inschatten. Dat maakt het spannend en zorgt er meteen ook voor dat je bepaalde eigenschappen van je collega’s beter leert kennen”, licht Tim, Quality Assurance Engineer, toe. “Ook Dobble Connect was leuk, omdat je in teams tegen elkaar speelt. Dat schept een zekere band met je collega. Bovendien is het vooral heel ontspannend. Je praat even niet over het werk, maar over het spel en dat geeft nieuwe energie.”

"Een grap en een lach hier en daar maakten het het ideale kwartier om te deconnecteren en bonden. Beter dan de teambuildingsactiviteit zelf, als je ’t mij vraagt!”, beaamt Donald.

Lees ook: Nieuwe CEO voor Mechels softwarebedrijf Protime: “We zoeken nog driehonderd nieuwe mensen”

 

Niet de enigen

Uit onderzoek van Asmodee België, marktleider als verdeler en ontwikkelaar van gezelschapsspellen blijkt dat bijna een derde van de Belgen (28%) wel eens een gezelschapsspel speelt met collega’s. Vooral jongeren wagen zich er aan tijdens de lunchpauze, maar ook hun oudere collega’s spelen soms graag mee.

Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, ziet de voordelen van spelletjes op de werkvloer. “Nu we meer hybride werken en elkaar minder vaak zien op bureau dan vroeger, is het absoluut een goed idee om als werkgever ontspannende activiteiten te faciliteren, in welke vorm dan ook”, zegt hij. “Gezelschapsspellen zijn een laagdrempelige manier om elkaar beter te leren kennen. Door samen te spelen, creëer je een band met je collega’s. Wie samen plezier maakt, werkt doorgaans ook beter samen, wat alleen maar positieve effecten heeft op de energie, het teamgevoel en de productiviteit.”