galapagos

Grootste Amerikaanse bloedcentra gaan in zee met Galapagos

Het Mechelse bedrijf Galapagos, dat aan een revolutionaire kankerbehandeling werkt, gaat samenwerken met het grootste netwerk van bloedcentra in de Verenigde Staten.

Galapagos heeft een missie: mensen met bloed- en lymfeklierkanker langer laten leven en zelfs laten genezen. Het bedrijf maakt daarvoor gebruik van de zogenaamde Car T-celtherapie. Kort gezegd komt die hierop neer: de kankerpatiënt gaat naar het ziekenhuis. Via een infuus worden witte bloedcellen uit het lichaam genomen. Vervolgens wordt een receptor op die bloedcellen geplaatst. Die receptor is in staat om kankercellen te herkennen en te vernietigen. Daarna worden die cellen via een infuus opnieuw in het lichaam van de patiënt gebracht.

Lees ook: Mechels bedrijf wil leukemie en zeldzame vorm van lymfeklierkanker bestrijden

Galapagos is niet de enige die deze techniek gebruikt, maar het heeft wel de potentie om de snelste van de sector te worden. De cellen zouden al na een week terug in het lichaam van de patiënt kunnen worden gebracht, terwijl andere bedrijven daar vier tot zes weken voor nodig hebben. Dat komt omdat Galapagos de ‘Cocoon’ heeft, een klein en mobiel productieplatform voor celtherapie dat dicht bij ziekenhuizen kan worden gebruikt, waardoor de uit het lichaam gehaalde cellen nooit ver van de patiënt zijn. Galapagos spreekt van “verse geschikte cellen”.

Galapagos heeft in de Verenigde Staten nu een belangrijke partner gevonden om die celtherapie te doen. De Mechelaars gaan het Cocoon-platform installeren in de vijftig vestigingen van Blood Centers of America. De cellen van patiënten worden vanuit ziekenhuizen naar die bloedcentra gebracht en vervolgens terug naar de patiënt. De eerste cellen zullen in de loop van de komende maanden in de Amerikaanse bloedcentra worden onderzocht.

Lees ook: Mechels bedrijf Galápagos ziet aandeel met 89 procent kelderen in vier jaar en verkoopt niets

Er moeten wel nog veel testen met de ‘cocoon’ gebeuren voor Galapagos zijn kankerbehandeling op de markt kan brengen. Het bedrijf mikt daarvoor op 2026 of 2027.

Eerste succesvolle resultaten

Opmerkelijk is ook dat er bij de Car T-celtherapie geen operatie, chemobehandeling of bestraling nodig is. “Het weghalen en het toedienen van de cellen gebeurt echt alleen in de vorm van een infuus”, zegt Marieke Vermeersch, woordvoerder van Galapagos. “We hebben in een testfase al veertien patiënten met het non-hodgkin lymfoom (lymfeklierkanker, red.) behandeld. Bij elf daarvan is de tumor na de Car T-celtherapie volledig verdwenen. Bij twee andere patiënten is de tumor verkleind. We gaan deze techniek in de komende jaren verder testen en willen dit op termijn ook toepassen op patiënten met long-, borst- en pancreaskanker.”