Chocolatier Gauthier Foto: Leen Van de Sande

Halfjaar na plotse ziekte heropent Edouard Gauthier (85) zijn chocolaterie samen met zoon: “Een sluiting zou mij zo veel verdriet doen”

Edouard Gauthier (85), al bijna zestig jaar chocolatier, maakt opnieuw pralines. Een half jaar geleden viel hij plots uit door een beroerte, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Met de hulp van zijn zoon Edouard (56) zet hij zijn bekende zaak opnieuw op de rails. Zaterdag heropent zijn winkel op de IJzerenleen in Mechelen.

Een week voor Pasen voelde Edouard zich niet lekker. Toch trok hij naar goede gewoonte naar zijn atelier in de Blaasbalgstraat. Chocolade maken, is zijn leven, maar van het ene moment op het andere ging het licht uit. “Hij werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht”, zegt zijn zoon Edouard.

“Vader viel in een gat”

Door het plotse uitvallen van Edouard sloot de winkel na de paasperiode in april noodgedwongen de deuren. “Ik vond dat erg. Ik was elke dag bezig met mijn zaak en ineens was dat weg. Zeker toen ik ontslagen werd uit het ziekenhuis speelde het door mijn hoofd”, vertelt de tachtiger. “Hij viel in een gat. Hij had dat niet zien aankomen”, zegt zijn zoon Edouard.

Na zes maanden herstellen, heropent zaterdagmorgen de winkel in hartje Mechelen. Daar is Edouard Gauthier senior blij om. “Mijn zaak is nog niet weg, nu kan ik nog gaan helpen”, zegt hij geëmotioneerd. Dat heeft hij te danken aan zijn zoon Edouard, die de zaak mee voortzet. “Alleen lukt hem dat niet meer. Ook mijn zoon Edouard Louis helpt al een handje mee”, vertelt de vijftiger.

 

 

Louis, die dit jaar nog vijftien wordt, heeft de smaak te pakken en verdient graag een centje bij. “Hij doet goed mee”, zegt grootvader Edouard. Stilletjes hoopt zoon Edouard dat de traditie zo kan blijven bestaan. “Mijn dochter Fleur is ook graag creatief bezig, onder andere met het kleuren van chocolade. Maar je kan je kinderen nooit verplichten. Mijn vader heeft dat ook nooit gedaan. In het leven moet je doen wat je graag doet”, zegt hij. Zelf runt hij samen met zijn echtgenote Marjolein Van Overbeke (41) Bombardon in Rijmenam (Bonheiden), een chocolaterie en koffiehuis.

“Moet je niet doen voor het geld”

“Chocolade maken, moet je niet doen voor het geld. Dat is passie en ambacht”, zegt zoon Edouard. Zelf hielp hij op jonge leeftijd al mee in het atelier. “Op mijn veertiende stopte ik met school en begon ik op leercontract bij mijn vader”, zegt hij. Daarna rund zoon Edouard aanvankelijk een horecazaak in Bombardon. “Maar pralines maken, is hij altijd een nevenactiviteit gebleven.”

Tot Edouard en Marjolein drie jaar geleden de omslag maakten. “Door corona, door de werken in Rijmenam en door de moeilijke zoektocht naar personeel hebben we ons restaurant uiteindelijk gesloten en omgevormd tot een chocolaterie, koffiebranderij en koffiehuis”, legt de zoon uit. “Op 4 november 2020 hebben we in Rijmenam de deuren geopend. Dat wij ook in Mechelen op 4 november heropenen, is dus wel symbolisch”, zegt Marjolein.

LEES OOK. Vernieuwde Bombardon valt meteen in de prijzen tijdens Belgian Chocolate Awards

 

“Het belangrijkste is dat Chocolaterie Gauthier blijft voortbestaan. Een sluiting zou mij zo veel verdriet doen, dat kun je niet geloven. Ik kan niet verdragen dat het zou kapot gaan. Dat is heel mijn leven. Als klein mannetje stond ik al op een houten ton op pralines van de band te nemen”, vertelt Edouard. Hij is ook trots op het ambacht. “Alle chocolade en marsepein maken we zelf, weinigen doen dat nog. Het is nog straffer geworden, zelfs onze praliné maken we zelf.”

“Mensen zijn bezig met onze zaak”

Met sinterklaas, kerst en nieuwjaar voor de deuren staat vader en zoon meteen een drukke periode te wachten. “Je merkt ook dat de mensen bezig zijn met onze zaak. Als we hier aan het werk zijn, komen ze vragen of we ermee stoppen of heropenen”, zegt Marjolein. De aankondiging op de vitrine maakt dat nu duidelijk. Zaterdag is het zover.

Chocolaterie Gauthier op de IJzerenleen 3 is woensdag geopend van 14u tot 18u, op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10u tot 18u. In drukke periodes rond de feestdagen zijn er extra openingen. In november 2024 bestaat de chocolaterie zestig jaar.