Nieuws Mechelen Imeldaziekenhuis digitaliseert nierdialyse

Imeldaziekenhuis digitaliseert nierdialyse

De nefrologen van het Imeldaziekekenhuis.

Imeldaziekenhuis digitaliseert nierdialyse

BONHEIDEN – Het Dialysecentrum van Imelda pakt op Wereld Nier Dag (11 maart) uit met een innovatief en volledig digitaal dialyse opvolgprogramma. Revolutionaire software zorgt voor meer veiligheid, betere zorgkwaliteit en extra tijd voor persoonlijk contact met patiënten.

In maart 2020 ging op de kunstnierafdeling van het Imeldaziekenhuis de laatste fase van een nieuwe versie van het dialysesoftwarepakket Diamant van start. Sinds het najaar werkt de dienst Kunstnier volledig digitaal. Het grootste voordeel van het nieuwe pakket is de bi-directionele koppeling tussen het dialysecentrum en allerhande systemen binnen het ziekenhuis die zorgen voor de voorschriften, medicatie, planning… Alle patiëntengegevens en zorghandelingen worden nu digitaal gecontroleerd en genoteerd door middel van een smartconnector die zich naast het dialysetoestel bevindt.

Hoofdverpleegkundige Bert Van Den Wijngaert van de afdeling Nierdialyse legt uit dat alle toestellen van het dialysecentrum verbonden zijn met de ziekenhuisservers. “Hierdoor kan de verpleegkundige op elk ogenblik in het patiëntendossier kijken. Bij elke zorghandeling wordt een patiëntenbadge gescand waardoor de identificatiegegevens van de patiënt meteen zichtbaar worden. Dergelijke checks zorgen voor een hogere veiligheid én een betere zorgkwaliteit voor onze patiënten. Het risico op fouten wordt zo aanzienlijk verminderd door deze traceerbaarheid van handelingen, medicatie en patiëntspecifieke gegevens.”

Het systeem zorgt niet enkel voor extra controle bij elke toegediende zorg, het brengt ook meer vrijheid met zich mee voor de verpleegkundigen. “Het verschil met vroeger is erg groot. Door het nieuwe systeem vallen heel wat eerder administratieve en tijdrovende, repetitieve zaken weg en kunnen we beter en meer inzetten op zaken die er voor de patiënt écht toe doen.  De dialysesessies worden nog veiliger aangezien de orders, door de behandelend arts opgesteld, door het programma onmiddellijk gekoppeld worden aan het dialysemachine, die deze dan correct uitleest”, vertelt verpleegkundige Ruben Hoogers.

Het Dialysecentrum beschikt naast de twee zalen in het Imeldaziekenhuis ook over twee collectieve autodialysecentra of low care afdelingen in Mechelen en in Heist-op-den-Berg. Aangezien het systeem volledig mobiel is wordt het ook op deze locaties gebruikt. Maar ook op andere afdelingen binnen het ziekenhuis kan het ingezet worden – bijvoorbeeld op Intensieve zorgen.

In Vlaanderen zijn er momenteel slechts enkele ziekenhuizen die de Diamant software aankochten. Het Imeldaziekenhuis staat ondertussen het verst met de implementatie en verwelkomde, in deze pioniersfunctie, al tal van geïnteresseerde ziekenhuizen. De kunstnierafdeling van het Imeldaziekenhuis staat op dit ogenblik in voor de dialyse van 150 patiënten.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.