Jumbo reageert op supermarktplannen in Kessel én legt uit waarom lokale Spar in bouwaanvraag genegeerd werd: “Ander en breder aanbod”

KESSEL -  LIER - Dat Jumbo in Kessel (Nijlen) graag een supermarkt zou openen langs de Grote Steenweg wordt druk besproken in het dorp. De supermarktketen zegt in een reactie te geloven dat het veel kansen blijft zien in het Belgische supermarktlandschap. Voor de vreemde redenering in de aanvraag voor de omgevingsvergunning - die onze redactie opmerkte - hebben ze een verklaring.

Voor de ene is de mogelijke komst van Jumbo goed nieuws. “Laat maar komen, dat is goed voor de werkgelegenheid”, zo klinkt het onder andere in de reacties op het artikel in deze krant. Al zien anderen er minder heil in. “Ik zie liever van die gezellige, kleine lokale winkeltjes waar je nog een leuke babbel kan doen met de eigenaar”, klinkt het ook. Enkele naaste buren gaven ook al aan dat ze de verkeersdrukte en mogelijke wateroverlast vrezen.

Jumbo komt maandag met een reactie op het artikel in deze krant, waarin ze hun ambitie kracht bijzetten. “Jumbo ziet veel kansen in het Belgische supermarktlandschap, zo ook op deze locatie. We zijn ervan overtuigd dat er volop ruimte is voor onze unieke formule die draait rond de beste service, een buitengewoon groot assortiment en altijd lage prijzen”, zegt woordvoerster Laura Valks van Jumbo.

LEES OOK. Jumbo dient aanvraag in voor nieuwe winkel in Kessel, al ziet de supermarktketen wel één belangrijk ‘detail’ over het hoofd

De Nederlandse supermarktketen, die binnen enkele weken ook een vestiging in Lier opent, legt ook uit waarom er in de aanvraag voor de omgevingsvergunning een vreemde kronkel staat. “Er is geen andere, gelijkaardige supermarkt in de directe omgeving”, zo las onze redactie namelijk in de aanvraag. “Deze supermarkt versterkt en breidt het plaatselijk toegankelijk aanbod uit, waardoor de omwonenden meer in eigen gemeente zouden kunnen winkelen en er daardoor minder afstanden afgelegd zouden moeten worden, wat de verkeersdrukte zou doen afnemen. Er zal minder verkeer op de baan zijn en de CO₂-uitstoot zal verminderen”, klinkt het ook. Nochtans is er in Kessel al jarenlang een Spar, amper een goeie kilometer verder. De komende jaren zal er in Kessel-Statie ook een bijkomende supermarkt geopend worden op de site Devos-Kets.

 

 

“In de vergunningsaanvraag voor deze locatie is de betreffende Spar inderdaad niet meegenomen, aangezien deze winkel op het gebied van oppervlakte ruim de helft kleiner is en veel minder parkeerplaatsen heeft. In Kessel is Jumbo van plan om een ander en breder aanbod in de winkel te brengen, waardoor ook een breder publiek aangetrokken wordt”, verklaart Laura Valks van Jumbo.

Momenteel loopt een openbaar onderzoek, waarin mensen de kans hebben om een bezwaar in te dienen tegen de plannen. De gemeente moet dan oordelen of het de plannen groen licht geeft.