Nieuws Mechelen KMO’s klimmen nog niet uit dal

KMO’s klimmen nog niet uit dal

KMO’s klimmen nog niet uit dal

MECHELEN – Uit de driemaandelijkse tewerkstellingsenquête in opdracht van HR-dienstenverlener SD Worx bij 673 kmo-bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken met betrekking tot het tweede kwartaal 2021, blijkt dat de klim uit het dal bij KMO’s in het tweede kwartaal zal stoppen.

Wat tewerkstelling betreft, zet de klim uit het dal zich niet verder door bij onze kmo’s (tot 250 werknemers). De aanwervingsintenties zijn bijna identiek met vorig kwartaal – er is geen verdere stijging: een kwart denkt in april tot juni aan te werven. De ontslagintenties zijn wel gedaald: van 17,4% vorig kwartaal naar één op tien (11,4%) van onze kmo’s nu. Slechts 1 op de vijf is van plan de ontslagen werknemer ook te vervangen. Een op drie kmo’s denkt nog steeds beroep te moeten doen op ‘tijdelijke werkloosheid omwille van corona’. Dit is beter dan vorig kwartaal, toen vier op de tien de steunmaatregel nodig achtten (39,8%). Positief is dat één op drie kmo’s (30,5%) een stijging van het werkvolume verwacht; dit is beter dan vorig kwartaal, toen dit nog een kwart was (24,7%).

In de eerste helft van maart geeft één op de tien kmo’s aan iemand te moeten ontslaan in het tweede kwartaal.

In de eerste helft van maart geeft één op de tien kmo’s aan iemand te moeten ontslaan in het tweede kwartaal: dit is een duidelijke verbetering t.o.v. december toen 17,4% van de kmo-ondernemers aan ontslag dacht. Wel daalt de vervangingsintentie verder: slechts een op vijf kmo’s (22,0%) die plannen personeel te ontslaan, is van plan om dit personeelslid ook te vervangen. Dit percentage ligt lager dan vorig kwartaal (30,1%); zit nog ver verwijderd van het niveau van vorig jaar maart 2020 (53,6%).

De aanwervingsintenties zijn niet verder gestegen. Een kwart (24,9%) denkt aan te werven.
Minder dan één op drie kmo’s (30,6%) zegt in maart nog gebruik te maken van tijdelijke werkloosheid in april-juni 2021(dit is lager dan de vorige meting van 39,8%). Minder dan 10% (9,2%) weet het nog niet. Dit is beter dan vorig kwartaal (14,1% in december).

Bijna één op drie (30,5%) van de bevraagde kmo’s verwacht in het komende kwartaal een toename van de hoeveelheid werk dat gepresteerd zal moeten worden. Dit ligt significant hoger dan in december (24,7%). In het algemeen geldt, hoe groter de kmo, hoe beter de verwachtingen. Bij kmo’s met minder dan 5 werknemers is dit het laagst met 25,5%. Deze kleinste kmo’s kennen ook het hoogste percentage dat een afname verwacht (21,1%).

De klim uit het dal is duidelijk even gestopt.

Annelies Rottiers – SD Worx

Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx duidt de cijfers. “De klim uit het dal is duidelijk even gestopt. In maart zagen we al dat de aanwervingsintenties van kmo’s niet verder stijgen. Slechts een kwart van onze kmo’s plande een aanwerving in het tweede kwartaal. Daarmee zitten we nog niet op het niveau van voor de crisis. Al waren er – net voor de nieuwe maatregelen- wel een paar lichtpuntjes: 1. minder kmo’s overwogen een ontslag 2. minder kmo’s wilden tijdelijke werkloosheid inroepen 3. meer kmo’s keken positief naar de hoeveelheid werk voor het komende kwartaal.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.