Kringwinkel

Kringwinkels zitten in de lift

REGIO – Kringwinkels kennen een groeiend succes. Dat was duidelijk te merken op de Dag van de Kringwinkel bij de 135 kringwinkels, waaronder 13 uit onze regio, die hun deuren openden. Tegelijk trekken de kringwinkels aan de alarmbel.

[caption id="attachment_25257" align="alignleft" width="293"] DJ bij Opnieuw&Co in Duffel.[/caption]

34 procent van de Belgen kocht het afgelopen jaar tweedehandsartikelen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van iVox in opdracht van De Kringwinkel, Troc.com en 2dehands.be, in september uitgevoerd bij 2.000 Belgen. De groeiende interesse was ook duidelijk te merken aan de stormloop tijdens de Dag van de Kringwinkel.

In de Mechelse regio openden kringwinkels Opnieuw & Co in Duffel, Kessel en Lier, Spoor 2 in Bornem en Puurs, Zuiderkempen in Heist-op-den-Berg, en Ecoso in Mechelen, Niel, Rumst, Willebroek en Londerzeel hun deuren. Met workshops, animatie, optredens en tal van andere activiteiten was er heel wat te beleven.

Ook bij Spoor2 in Bornem en Puurs kwamen mensen kijken hoe het er achter de schermen verloopt en kregen de geïnteresseerden meer informatie over sociale tewerkstelling. Want binnen de sociale economie nemen de kringwinkels al vele jaren een bijzondere plaats in, niet alleen via hergebruik, maar ook via sociale tewerkstelling van kansengroepen.

“Onze medewerkers staan tijdens de Dag van de Kringwinkel centraal. 80 procent van hen raakt elders moeilijk aan de slag. Door hen te begeleiden en werkervaring te laten opdoen, kunnen ze opnieuw integreren in de samenleving en later doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt”, duidt Marleen Vos, directeur van De Kringwinkels.

Kringwinkels kampen met personeelstekort

De voorbije vijf jaar waren er niets dan goede cijfers. Toch luidt de organisatie aan de alarmbel. In het Uitvoeringsplan Huishoudelijk afval 2016 – 2022 van OVAM is de doelstelling van 7 kilogram hergebruik per persoon in Vlaanderen tegen 2022 vastgelegd. Om die vooropgestelde milieudoelstelling te halen, zijn er dringend extra arbeidsplaatsen nodig. Het gaat om 500 plaatsen in 2018 en 1.500 in 2021.

“De voornaamste parameters zitten nochtans mee om daarin te slagen. De instroom van goederen stijgt, het aantal winkels neemt toe en ook het aantal klanten blijft groeien. Toch is het onmogelijk om dit alles op een goede manier te bolwerken als de nodige mensen ontbreken”, zegt Marleen Vos. "Concreet heeft De Kringwinkel dringend nood aan nieuwe chauffeurs, kassamedewerkers, magazijniers, winkelbedienden, enzoverder."