Sander Swyzen en Valerie Tyropoulus van Protime. Foto Protime Sander Swyzen en Valerie Tyropoulus van Protime. Foto Protime

Kwart van nieuwe werknemers Protime komt binnen via vriend of vriendin

Het Mechelse softwarebedrijf Protime maakt gebruik van een opvallende manier om mensen te rekruteren. Werknemers die zelf vrienden of familie aanbrengen, krijgen daarvoor een bonus van 1.000 euro aan extralegale voordelen. Van de 120 mensen die het afgelopen jaar werden aangeworven, kwam een kwart via referral recruitment.

Protime is een snel groeiend softwarebedrijf dat gevestigd is in Mechelen. De afgelopen twaalf maanden nam het bedrijf 120 nieuwe mensen aan. Om de juiste profielen te kunnen vinden, maakt de marktleider op het vlak van tijdsregistratie gebruik van referral recruitment. Daarbij worden werknemers aangemoedigd om mensen aan te brengen. De voorbije maanden werden 25 vacatures op die manier ingevuld.

“Onze werknemers weten goed welke talenten we nodig hebben en wie past bij onze visie, missie en waarden”, zegt Jonas Van Herck van Protime. “Bovendien starten werknemers die zo het bedrijf binnenkomen niet van nul. Ze weten al het één en ander over de verwachtingen en de bedrijfscultuur, zijn daarom sneller ingewerkt, presteren beter en blijven gemiddeld langer aan de slag. Bovendien spaart het ons gemiddeld 12.000 euro aan rekruteringskosten uit.”

Lees ook: Softwarebedrijf Protime wordt cosponsor van vrouwenwielerploeg SD WorxBonus

Dat uitgespaarde geld investeert Protime naar eigen zeggen opnieuw in haar werknemers. Onder meer via bonussen voor wie een nieuwe werknemer aanbrengt. “Je krijgt er niet alleen een vriend bij als collega, maar ook een flexibel loonpakket van 1.000 euro aan extralegale voordelen en een fles champagne”, klinkt het. “Al gaan we nog een stap verder. Collega’s die deze maand iemand aanbrengen, krijgen een pakket ter waarde van 2.000 euro. Want we zoeken nog honderd nieuwe mensen.”

Key Accountmanager Sander Swyzen verdiende het pakket door Valerie Tyropoulos aan te brengen. “Valerie is de vriendin van één van mijn beste vrienden”, zegt hij. “We kennen elkaar al meer dan tien jaar. De laatste tijd hoorde ik dat ze niet meer tevreden was op haar werk en omdat er bij Protime zoveel vacatures open stonden, kon ik het niet laten om haar hierover aan te spreken. Zonder de bonus had ik dat zeker ook gedaan, maar het gaf wel een extra stimulans.”